Hunok, pannonok, tálibok
2012. március 28., 09:12

Löffler Tibor: Szövegelemzéssel jól kimutatható, ahogy a progresszió sajátos nyelvi játékkal és játszmával manifesztálja önnön magasabbrendűségét. Amikor arról beszélnek, hogy ellenfelük kiírta magát az ilyen-olyan szalonból, vagy hogy vitára szalonképtelen, önmagukat kimondatlanul is egy szalon tagjának vagy alapítójának írják le, akik megszabják és hordozzák a szalon normáit, és akik ítélkeznek arról, hogy mások megfelelnek-e a normáknak, és a szalonhoz tartozhatnak-e. Azt viszont sosem fogadják el, hogy mások számon kérjék rajtuk ugyanezen normákat. Ezt a politikai pozíciót Schlett István politológus a maga szelíd módján az "ethokrácia" fogalmával írja le, ami - értelmezésemben - azt jelenti, hogy vannak, akik az erkölcsi normák kizárólagos képviseletében ideológiai és szimbolikus uralomra törnek.

A progresszió megnyilatkozásaiból a lenézés és a megvetés narcizmussal elegy kultúrája rekonstruálható.

(Magyar Nemzet, 2012. március 28.)