Lázár: Köszönjük, Elnök úr! + videó
2012. április 2., 14:16
A tisztelet kijár az elnöknek, ez a tisztelet kijár az intézménynek, és kijár annak a munkának, amit az elmúlt két esztendőben végzett. Köszönjük, Elnök úr!  – hangsúlyozta Lázár János hétfői napirend előtti felszólalásában.

Frakcióvezető társaim közül mindannyiunknak azzal kellene kezdeni, hogy Schmitt Pál köztársasági elnöki munkáját megköszönjük – jelentette ki Lázár János. Mint mondta, ez a tisztelet kijár az elnöknek, ez a tisztelet kijár az intézménynek, és kijár annak a munkának, amit az elmúlt két esztendőben végzett. Köszönjük, Elnök úr! – fűzte hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

Remélem, ezek után sem akarják úgy megváltoztatni a történelmet, mintha Magyarország elnökének nem lenne alkalmas az, aki két olimpiát megnyert, aki a XX. században a magyar sportéletért szervezőként talán a legtöbbet tett, aki évtizedeken keresztül vezette a Magyar Olimpiai Bizottságot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak elismert, nemzetközi tekintélynek örvendő képviselője, EP-képviselő, és ezen kívül három gyermek büszke édesapja – sorolta. Hozzátette: Schmitt Pál méltó volt erre a tisztségre, és ezt be is bizonyította az elmúlt két esztendőben.

A politikus úgy fogalmazott, „senki nem gondolhatja komolyan ebben az országban, hogy a sportról Schmitt Pálnál bárki is többet tudna”. Senki nem gondolhatja komolyan ebben az országban, hogy egy egyetemi doktori disszertáció megírása problémát jelenthet a MOB vezetőjének, vagy egy kétszeres olimpiai bajnoknak – szögezte le. Mint mondta, „ez a dolog már réges-rég nem erről szól, igaz, kétségkívül becsületbeli üggyé vált”.

Az a meggyőződésünk, hogy ebben a becsületbeli ügyben az Országgyűlésnek nem volt szerepe – jelentette ki. Lázár János felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptörvény és a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény világosan fogalmaz, hogy mikor kell fellépnie az Országgyűlésnek a köztársasági elnökkel szemben. Schmitt Pál hivatali munkájával kapcsolatban az elmúlt három hónapban egy mondat kritikát sem hallottam; egy húsz évvel ezelőtti becsületbeli ügyben hallottam észrevételeket – mutatott rá.

A politikus hangsúlyozta, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a magyar tudománynak, a magyar egyetemi világnak az elmúlt húsz évben nem volt ereje és bátorsága ahhoz, hogy a rendszerváltás előtt és a rendszerváltáskor szerzett tudományos címeket megvizsgálja, és a tudományos minősítések világában rendet tegyen. Ez egy nagy elhallgatása volt a rendszerváltozásnak, ami miatt szembe kell néznünk a múlttal, és meg kell ezt változtatnunk- tette hozzá a frakcióvezető.

Nézzen szembe a magyar tudomány a saját elmúlt ötvenéves múltjával! Tisztítsa meg saját magát, és kezdje ezt a vezetőkön – emelte ki. Tulassay Tivadar személyét illetően úgy fogalmazott, a rektornak három hónap múlva lejár a mandátuma. Nem futamodhat meg; ez nem a bizalom megvonása, hanem a munka elvárása – szögezte le, hozzátéve: „senki nem bünteti, és senki nem üldözi Tulassay professzor urat”.

Lázár János reményét fejezte ki, hogy még hétfőn dönt az Országgyűlés Schmitt Pál köztársasági elnök lemondásáról, és mihamarabb új államfője lesz az országnak. Ennek érdekében felszólalása végén két óra szünetet kért a házelnöktől. Kérem a szükséges lépések megtételét a Háztól – zárta szavait a Fidesz frakcióvezetője.

(fidesz.hu)