Új címere van Józsefvárosnak
2012. április 3., 14:58
A kerületben 2012. márciusától új, a kerületet méltó módon képviselő címert használunk, Józsefváros képviselő-testülete egyhangúlag döntött a korábbi, heraldikailag több ponton hibás címer cseréje mellett. Józsefváros egy egyedülálló kerület, ezt szeretnénk hangsúlyozni az új jelképünkkel is - írja portálunkhoz eljuttatott levelében Kocsis Máté, a kerület polgármestere.

Mint írja, az 1996-ban elfogadott címerben számos heraldikai hiba volt, ezeket javíttattuk ki, megtartva a régi címer színeit, hiszen érdekessége, hogy Skóciától Dél-Olaszországig sehol, egyetlen településnek sincs ilyen arany és smaragdzöld színekből álló pajzsa.

Sára Ernő, Ferenczy Noémi díjas grafikus művész készítette el az új józsefvárosi címert és annak egyszerűsített változatát. Az új címer az Európai Heraldikai Bizottság elnöke által is jóváhagyott változtat, amely a következő módon épül fel . Az álló háromszögletű zöld pajzson a pereméig érő arany latin kereszt, közepén azonos formájú boglárpajzs zöld mezejében lebegő, aranyszínű egytomyos, két nyitott szárnyú, egykapus vár, belül felhúzott őrrostéllyal, vörös toronytetővel - Pest város jelképével. A pajzs tetején ötlombos arany korona nyugszik, A címerpajzsot két oldalról, hátsó lábaikon álló aranyszínű misztikus állatok tartják a karmaik között. A hímoroszlán, Budát jelképezi, vele szemben pedig a Pestet szimbolizáló griffmadár áll. A pajzs alatt zöld színű, aranybélésü szalag lebeg, közepén „Józsefváros” felirattal - zárul Kocsis Máté levele.

(fidesz.hu)