Áder János a köztársasági elnökjelölt + videó
2012. április 16., 20:23
Orbán Viktor Áder Jánost javasolta a Fidesz-frakciónak az államfői posztra - hangzott el Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének hétfő esti közös sajtótájékoztatóján.

A Fidesz – MPSZ alapszabályának értelmében a köztársasági elnöki méltóság betöltésére a Fidesz elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök tehetett előterjesztést – jelentette be Lázár János.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök előterjesztését ismertetve Áder Jánost nevezte meg államfőjelöltként.

A miniszterelnök, pártelnök van abban a helyzetben, hogy azokkal a testületekkel tud közvetlenül konzultálni, amelyek a jelölés szempontjából a legfontosabbak, így az elnökséggel, a kormány tagjaival és a frakció vezetőjével és tagjaival – indokolta a miniszterelnök szóvivője azt, hogy miért Orbán Viktor tett előterjesztést a köztársasági elnökjelölt személyére.

Szijjártó tájékoztatott arról is, hogy a kormányfő konzultációkat folytatott a lehetséges jelöltekkel, „és a legjobb meggyőződése szerinti előterjesztést tudta megtenni a mai frakcióülésen”. Hozzátette: a miniszterelnök Áder János személyére tett javaslatot.

A miniszterelnök szavait tolmácsolva Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Áder Jánost egyfajta „horgony-személyiségnek tartja”, abban az értelemben, hogy biztonságot és kiszámíthatóságot tud adni Magyarországnak és a magyar politikai rendszernek. A leendő köztársasági elnök legfőbb feladataként az új alkotmányos rendszer további erősítését és megszilárdítását jelölte meg a kormányfő – számolt be a frakcióülésen elhangzottakról a miniszterelnök szóvivője.

Lázár János elmondta, hogy a Fidesz-frakció megtárgyalta a miniszterelnök előterjesztését, és a Fidesz-MPSZ Orbán Viktor javaslatát egyhangúan támogatta, azaz a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportja Magyarország elnökének Áder Jánost fogja jelölni. A frakcióvezető tájékoztatott arról is, hogy a jelölési folyamatot holnap meg fogják kezdeni.

A fideszes politikus szólt arról is, hogy a köztársasági elnökválasztás lebonyolítására és időpontjára is javaslatot fognak tenni kedden. Lezsák Sándor házelnöknek azt fogják javasolni, hogy Magyarország elnökét az Országgyűlés május 2-án válassza meg az alaptörvényben rögzített feltételek és eljárási szabályok mellett – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Lázár János elmondta: több egyeztetést folytatott le Áder Jánossal a miniszterelnök, amiről beszámolt a Fidesz és a KDNP-frakcióknak. Az egyeztetéseket követően a kormányfő arról tájékoztatta a képviselőcsoportokat, hogy Áder János vállalja a tisztséget.

(fidesz.hu)