Példaértékű és előnyös megállapodás
2012. április 17., 14:39
A város egy rendkívül pozitív megállapodást kötött a befektetővel, ráadásul olyan körülmények között, mely a Külügyminisztérium állásfoglalása szerint is példaértékű – jelentette ki Tarlós István keddi sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy a hétfői napon előzetes megállapodást kötött Budapest a Suez Environnement vezérigazgatójával a Fővárosi Vízművek visszavásárlásáról.

Hétfőn előzetes megállapodást kötött Tarlós István főpolgármester és Jean-Louis Chaussade, a francia Suez Environnement S.A. vezérigazgatója a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavételéről. Keddi sajtótájékoztatóján a főpolgármester közölte: hatályba léptető passzusa van a megállapodásnak, ami azt jelenti, hogy még szükség van a közgyűlés jóváhagyására. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a hétfői megállapodás a város szempontjából előnyösebb annál, mellyel legutóbb a közgyűlés találkozott.

Tarlós István felidézte: a Fővárosi Vízműveket 1997-ben az akkori MSZP-SZDSZ-es városvezetés eladta, melyet az Állami Számvevőszék erősen kifogásolt. Nemcsak a részvények 25 százaléka plusz 1 részvényt adtak el, hanem feladták a menedzsmentjogokat, eladták a menedzsmentdíjat, és eladták a törzsvagyon arányos részét is. Több tízmilliárd menedzsmentdíjat vitt ki azóta a befektető az országból, és a következő tíz évben is hatalmas összegeket vinne ki – tette hozzá.

Tarlós István leszögezte: a város egy rendkívül pozitív megállapodást kötött befektetővel, ráadásul olyan körülmények között, mely a Külügyminisztérium állásfoglalása szerint is példaértékű. A legkulturáltabb légkörben folytak le az egyeztetések. Itt nemzetközi botrány nincs, nem volt és nem is lesz. Mai üzenetében is külön köszönetét fejezte ki a Suez vezérigazgatója a tárgyalások légköréért – jegyezte meg a főpolgármester. A politikus fontos szempontnak nevezte, hogy a befektető úgynevezett szavatossági nyilatkozatot tett, vagyis kijelentette, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette. A zárást eredményező részletes megállapodás határideje május 8-a.

Budapest 15,1 milliárd forintot fizet a francia cégnek a vízművekért. 8,25 milliárdot fizetnek a részvényekért, 3,84 milliárd a tőketartozás, 2,54 milliárdos tartozás az OTP felé, 0,469 milliárd pedig az első negyedéves menedzsmentdíj – részletezte a 15,1 milliárd forintos vételárat Tarlós István. 1997-ben 16,5 milliárdért adták el annak idején a Vízműveket, és ha hozzávesszük az inflációt is, akkor látható, hogy előnyös üzletről van szó – hangsúlyozta.

A főpolgármester kitért a 15,1 milliárd forintos vételár fedezetére is. Elmondta, az összeg túlnyomó részét maga a vízművek, és a főváros másik két közszolgáltató cég kitermeli, sőt kitermelte, a kisebbik, elenyésző részhez rövid lejáratú hitelt kell felvennie a fővárosnak, "ami a bolondnak is megéri" - jegyezte meg Tarlós István.

A főpolgármester az elmúlt hetek történései, reakciói, sajtóhírei kapcsán arról is beszélt, hogy sok mindenre számítottak, csak arra nem, hogy amikor egy stratégiai cég bármilyen okból visszakerül a főváros tulajdonába, az bizonyos körökben ingerültséget, dühöt, csalódottságot, szélsőséges kritikai kísérleteket vált ki.

Az MSZP-SZDSZ által irányított főváros 1997. április 11-én adta el a Fővárosi Vízművek kisebbségi, 25 százalékos részvénycsomagját, valamint szindikátusi és menedzsmentszerződést kötött a francia Suez Environnement céggel és a német RWE társasággal.  A Fővárosi Közgyűlés idén március 26-i ülésén szándéknyilatkozatot fogadott el a kisebbségi részvénycsomag visszavásárlásról.

Új közszolgáltatási szerződést köthet a főváros a BKV-val

A napokban fogunk megállapodni a BKV hosszabb távú működési feltételeikről a kormánnyal. A Főváros és a Századvég által tett több mint tucatnyi javaslatról pozitívan nyilatkozott a kormány két megbízottja, államtitkára, Varga Mihály és Naszvadi György – válaszolta újságírói kérdésre Tarlós István. A főpolgármester szerint feltehetőleg a jövő heti kormányülésen a kabinet elé kerül a közlekedési vállalat ügye. Ha ez így lesz, akkor április 30-a előtt nemhogy ideiglenes, hanem végleges, új közszolgáltatási szerződést is köthet a főváros a BKV-val – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a városvezető leszögezte: a főváros felkészült a társaság menedzselésére, vízdíjemelésben pedig nem gondolkodnak. A Fővárosi Csatornázási Művek kapcsán Tarlós István megjegyezte: nem zárható ki, hogy azt a szerződést is van oka felülvizsgálni a fővárosnak.

(fidesz.hu)