Uniós támogatást a helyi élelmiszereknek!
2012. április 20., 08:41
Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő az Európai Parlament csütörtöki ülésén a helyben termelt élelmiszerekről szóló vitában hozzászólalásában rámutatott azok kiemelt jelentőségére.

Glattfelder Béla hangsúlyozta: a helyben termelt élelmiszerek fogyasztása számos előnnyel jár mind a fogyasztók, mind az azokat megtermelő gazdák számára. Ezek a termékek a helyi fogyasztók számára megbízhatóbb minőségűek, hiszen a gazda „saját arcát” adja a termékhez, a vásárlás gyakran személyes ismeretségen is alapul. Hozzájárulnak a helyi vidéki gazdaság életképességének fennmaradásához, hiszen a jövedelem helyben marad. Mivel értékesítésük jórészt helyi piacokon, a gazda által közvetlenül történik, kiiktatódnak az élelmiszer kis- és nagykereskedők, akik sok esetben aránytalanul nagymértékben részesülnek az élelmiszerláncban képződő nyereségből.

"A helyben történő értékesítés ráadásul jó a környezetnek, hiszen az áru nem utazik több száz, olykor ezer kilométereket. Így csökkenthető a mezőgazdasági termékek szállításából eredő szén-dioxid-kibocsátás" - tette hozzá a néppárti politikus.

Glattfelder Béla szerint a Fidesz egyik legfontosabb választási ígérete volt a helyi kistermelők, helyi piacok támogatása. A kormány már eddig is számos eredményt ért el ezen a téren. A közbeszerzési törvény módosítása értelmében például az iskolák, kórházak és más közintézmények élelmiszer-beszerzése során előnyben kell részesíteni a helyi termelőket.

"A helyi termelők védelme érdekében ugyanakkor szükség van arra, hogy európai szinten határozzuk meg a helyben termelt élelmiszerekre vonatkozó feltételrendszert és címkézési szabályokat" - hívta fel a figyelmet hozzászólásában Glattfelder Béla.

(MTI-fidesz.hu)