Budai: Drákói szigorra számítsanak az érintettek
2012. április 23., 09:44
Politikai haszon reményében hiteltelen emberek nevezik botrányosnak az állami földek haszonbérleti pályázatai­nak eredményeit – mondta a Magyar Hírlapnak Budai Gyula. A vidékfejlesztési tárca államtitkára szerint képtelenség, hogy 1760 oligarcha, zöldbáró legyen Magyarországon. Jelezte: az új földtörvényben el kell mennünk a legvégsőkig, a zsebszerződők pedig drákói szigorra számíthatnak.

– Államtitkár, elszámoltatási kormánybiztos, a Magosz szövetségi igazgatója. Nem fáradt?

– Szívesen csinálom, nem futamodom meg a munka elől, és még az is lehet, hogy nem kell új biztost kinevezni, mert az elszámoltatáshoz kapcsolódó feladatok kilencven százalékát elvégeztük. Van még egy-két nagyobb ügy folyamatban, de ezek jelentős részét már átadtuk a hatóságoknak.

– Mi maradt hátra?

– Az egészségügyben van még egy-két nagyobb vizsgálat, a Dataplex-ügyet, illetve néhány kisebb vizsgálatot kell még lezárni, de a szövevényes, nagy elszámoltatások, így a Malévot, a Budapest Airportot, a Volánt és a MÁV-ot érintő nyomozások befejeződtek. Ötven kiemelt ügyben fejeztük be a vizsgálatot.

– Milyen ítéletek várhatók?

– A sukorói kaszinóberuházás ügyében vádemelés, a Juhász Ferenc-ügyben szintén. Tátrai Miklós ellen négy esetben folyik az eljárás, és ott vannak még a nagy önkormányzati visszaélések, a Hagyó-, a Verók- és a Hunvald-ügy, de most hadd ne mondjak semmit, ítéljen a bíróság. Legyen elég annyi, már eddig is jelentős sikereket értünk el az elszámoltatásokban.

– A korábbi földügyletek kimaradtak a felsorolásból.

– Pedig mindegyiket átvilágítottuk. Sőt elkezdtük a nemzeti parkok haszonbérleti pályázatainak a felülvizsgálatát is. Véget értek azok az idők, amikor hektáronként tíz forintért lehetett termőföldet bérelni. Az egységes, új bérleti díjak hektáronként 1250 forintra rúgnak aranykoronánként. Áron alul senki nem juthat földhöz.

A teljes interjút a Magyar Hírlap hétfői számában olvashatják.

(Magyar Hírlap, 2012. április 23.)