Tovább növekszik a debreceni reptér jelentősége
2012. április 23., 17:14
A működő londoni járat után az őszi menetrendben már Eindhovenbe és Milánóba is repül a Wizz Air Debrecenből, ez utóbbi azért előnyös, mivel onnan interkontinentális járatokra lehet átszállni – jelentette be Kósa Lajos Debrecen polgármestere és Váradi József, a Wizz Air légitársaság vezérigazgatója Budapesten.

Debrecen elsősorban az egészségturizmus - a fogászat - fellendülését várja a légi járatoktól – hangsúlyozta Kósa Lajos. Debrecen polgármester beszámolt arról is, hogy a város évi 100 ezer eurós marketing szerződést kötött a Wizz Air évi 100 milliós látogatottságú internetes felületére, ennek egyharmadát fizeti a város saját rendezvényeit reklámozva, a második harmadot helyi cégek adják, míg a harmadik harmadból a partner önkormányzatok hirdetnek.

Az alföldi város polgármestere tájékoztatott arról, hogy az új járatok indításával mintegy 100 új munkahely jön létre Debrecenben és térségében. Továbbá szólt arról is, hogy a debreceni reptér évi 200-250 ezer utas kiszolgálására alkalmas, ha e fölé megy a látogatottság, akkor fejleszteni kell a légikikötőt. A fideszes politikus kiemelte: a projekt állami támogatás bevonása nélkül indul, szavai szerint, ha a későbbiekben állami támogatáshoz jutnak, azt további fejlesztésekre tudják fordítani.

Kósa Lajos úgy vélekedett: a debreceni repülőtér jelentősége tovább erősödik a mai bejelentéssel, hiszen a két új járattal a térség legnagyobb forgalmú regionális repterei közé zárkózik fel. Hozzátette: a London-Luton és Debrecen közötti járat indításának hatása megmutatta, hogy a légi összeköttetésekben rejlő lehetőségek kiaknázása hatalmas előnyökkel jár a város és az egész térség turizmusa számára.

A sajtótájékoztatón Váradi József, a Wizz Air fapados légitársaság vezérigazgatója elmondta, hogy a hollandiai Eindhovenbe hetente kétszer, kedden és szombaton indulnak járatok december 15-étől, míg a milánói Malpensa repülőtérre december 16-ától, szerdánként és vasárnaponként.

A milánói járattal Debrecen bekerül a globális vérkeringésbe is, ugyanis az olasz nagyvárosból már bármelyik kontinens elérhető. Ezzel összefüggésben a tájékoztatón elhangzott: a járat indításával lehetővé vált, hogy Debrecenből Chichagoba repülővel lehessen eljutni.

Február elején jelentették be, hogy a Wizz Air menetrend szerinti járatot indít Debrecenből Londonba. A fapados légitársaság hetente három járatot közlekedtet június 18-ától a cívisvárosból a londoni Luton repülőtérre.

(fidesz.hu)