Bernáth Ildikó miniszteri biztos Tatára látogatott
2012. április 27., 11:09
Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos felkereste a tatai Szent Gergely Lakóotthont, és megtekintette a Nemzeti Színkottás Zenekar fellépését is.

A 2001-ben alapított lakóotthonban kilenc autista fiatal él, Bernáth Ildikó itt bepillantást nyert egy értelmi és mozgásfejlesztési gyakorlatba. Ezt követően Schenk Lászlóné, az otthon vezetője az épület többi részébe is elkalauzolta a miniszteri biztost. A lakóotthont az Esőemberekért Egyesület tartja fenn rehabilitációs céllal, önálló szervezeti egységként működik, ahol az elhelyezési körülmények az ellátást igénybe vevők egyéni igényeinek széles körű figyelembe vételével történik.

Bernáth Ildikó elmondta, hogy minden olyan esemény fontos, mely felhívja fogyatékos embertársainkra a figyelmet. - Tudjuk, hogy az ő helyzetük sokkal nehezebb, több akadályt kell leküzdeniük mint az átlagpolgároknak. Szerencsére azt tapasztalom, hogy az elmúlt tíz évben a társadalom jóval nyitottabb lett ebben a kérdésben. Ez a koncert is ezt a célt szolgálja, az elfogadást, a toleranciát. Az ugyanis, ha valaki fogyatékosnak született vagy betegség, baleset kapcsán lett sérült, nem jelenti azt, hogy semmit sem tud. Mindenkiben van valamilyen tehetség – fejtette ki a miniszteri biztos.

Az est folyamán a művelődési ház színpadán első alkalommal adott koncertet a Nemzeti Színkottás Zenekar St. Martin vendégszereplésével.  A színkottások nemzeti társulata 2002-ben alakult meg. A hatvan fős együttes a zene iránt fogékony sérült emberekből és segítőikből áll. A különlegesség az, hogy a sérült emberek a hangjegyeket színek segítségével tanulják. A NESZ az elmúlt években több nagy sikerű egész estés koncertet adott már országszerte önálló repertoárral és vendégművészek közreműködésével.

A miniszteri biztos a jövőre vonatkozó tervekről is beszélt.

- Számos nagyszabású programot indítunk pályázatokon keresztül. Elsősorban arra gondolok, hogy a régi, leromlott állapotú épületben működő intézményeket kiváltjuk, olyan lakócentrumokat hozunk létre, melyek méltó körülményeket biztosítanak a fogyatékos gyermekek és felnőttek számára. A másik az akadálymentesítés, mely még mindig aktuális. Erre a programra hét-nyolc milliárd forintnyi összeg pályázati kiírását készítettük elő. Reményeink szerint néhány héten belül pedig a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, szakképzését elősegítő projekt is elkezdődik – nyilatkozta Bernáth Ildikó.

(Tata Város Polgármesteri Hivatala)