Megforduló uniós ellenszél
2012. május 2., 09:33

Megyeri Dávid: Az IMF-fel és az EU-val folytatandó elővigyázatossági hitelkeret-tárgyalások előtt korai lenne egyenleget vonni, és megelőlegezni a remélt sikert. Egy tanulság azonban körvonalazódni látszik: idővel visszájukra fordulnak, előnyünkre válnak az igaztalan vádak, amikkel támadják Magyarországot, próbálva hitelteleníteni a konzervatív kabinetet. A médiatörvény, az alaptörvény, multiadók, a bankadó, a devizahitelesek gondjainak hosszú távú orvoslása, a teljesítményösztönző egykulcsos jövedelemadó kérdésében nemcsak lecsitultak a vehemens támadások, de legtöbb esetben követték külföldön is a példánkat. Legutóbb a chipsadót vették át más tagállamok, a most bejelentett tranzakciós adót pedig az unió is bevezeti. A kormány elleni akció a köztársasági elnökre zúdított össztűzön keresztül szintén balul ütött ki az ellenzéknek. Nemzetközi tekintélyünk nő, egyre több a szolidaritási jelzés, elismerő hang külhonból. Eddig egyetlen kormány sem bírta ki a ciklus félidejéig ilyen kedvező népszerűségi mutatókkal. Mindez bizonyítja: az emberek nem az állandóan megszorításokkal gyanúsító, riogató, ellenérdekelt köröknek hisznek, hanem saját tapasztalaiknak. És ezt a hangulatkeltés helyett a konkrét tettekre figyelő szemléletet az EU-ban is kezdik magukévá tenni.

(Magyar Nemzet, 2012. május 2.)