13 hulladéklerakót rekultiválnak Sopron térségében
2012. május 2., 13:33
A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás nyertes pályázatának köszönhetően 13 hulladéklerakó rekultivációja történik meg a közeljövőben. A társulás 6,8 millió önerőt, az Új Széchenyi Terv keretében 2,6 milliárd forintot pedig a Kohéziós Alap és a Magyar Kormány költségvetése biztosít. A projektindító sajtótájékoztatót követően már el is indultak a munkagépek.

A projekt során Sopronban és a térségben hat lerakót számolnak fel. A projektindító sajtótájékoztatón részt vett Sopron városvezetése – dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Simon István és Abdai Géza alpolgármesterek – a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tanácsának tagjai.

Mágel Ágost, a 39 települést tömörítő hulladékgazdálkodási társulás elnöke részletesen is ismertette az Új Széchenyi Terv és a Magyar Kormány támogatásával megvalósuló projekt részleteit. Elmondta: Sopronban már megkezdődtek a munkálatok. A Harkai úti telep rézsűfelületeit véglegesen lezárják, a hulladékot áthalmozzák, majd szigetelő réteg kerül rá. Így a csapadékvíz nem oldódhat ki, ezáltal a szennyezőanyagok sem kerülhetnek a környezetbe. Az utolsó, humuszos felső fedőréteg és a füvesítés arra szolgál, hogy a lerakó belesimuljon a tájba.

A munkálatok során több mint 123 ezer köbméter hulladékot helyeznek át. A rendezett területen 38 ezer négyzetméternyi felületet füvesítenek majd. Végleges, helyben történik majd a rekultiváció lesz Fertődön, Fertőendréden, Nagycenken, valamint Sopronkövesden. Kapuváron és a Pusztacsaládon, úgynevezett passzív hidraulikus védelem épül. Ez azt jelenti, hogy a lerakókat gyakorlatilag becsomagolják. A hulladék helyben marad, de a területet vízzáró fal veszi körül.

Minden településen biológiai rekultiváció is lesz, mivel az érintett területek nagymértékben hozzájárulhatnak a roncsolt táj eltüntetéséhez, a biológiai élettér helyreállításához. – A célunk az volt, hogy a vizet, az egészséges környezetet szennyező lerakókat teljes mértékben felszámoljuk – mondta Mágel Ágost. Hozzátette: Az elkövetkezendő egy évben bevarrják a tájsebeket, felszedik a föld alatti „szemétaknákat". Ezáltal a jövő fiatalsága már egészségesebb környezetben élhet. A mai projektindító jelentős mérföldkőnek számít, de a munka természetesen folytatódik. A nagytérségi hulladékprojekt is jól halad, a Csérre tervezett lerakó megépítésére már kiírásra került a közbeszerzési pályázat. A tervek szerint jövő ilyenkor már mehet a próbaüzem. Végleges, helyben történő rekultivációra kerül sor Sopron mellett Fertődön, Fertőendréden, Nagycenken és Sopronkövesden is.

(fidesz.sopron.hu)