"56 szellemét az erőszak soha nem tudta leláncolni" + képek
2012. május 11., 09:35
Budapest XXI. kerülete születésnapi köszöntő ünnepséget rendezett és kitüntetést adományozott Kovács Sándor nyugállományú vezérőrnagynak. Csepel díszpolgára, 1956 hőse idén májusban ünnepli 85. születésnapját. Képgalériánk megtekinthető itt.

Köszönteni jöttünk Kovács Sándort mindazért, amit Csepelért és 56 emlékének megőrzéséért tett - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter. A tárcavezető felidézte, 1956-ra mindenkinek elege lett a diktatúrából, de legfőképp azoknak, akik nevére hivatkozva építették a rendszert. A kommunista diktatúra néhány óra alatt esett szét, amikor az 56-os fiatalok kimondták az igazságot - fűzte hozzá.

Hende Csaba beszédében rámutatott, 56 szellemét az erőszak soha nem tudta leláncolni. Utalva Áder János beiktatási beszédére kifejtette: sem 56-ban, sem napjainkban nincs osztályharc, csak a magyarok érdekközössége. Ezért új kiegyezésre van szükség - tette hozzá. A Hazáért mindhalálig! Isten éltessen tábornok úr! - zárta szavait a honvédelmi miniszter.

Kovács Sándor köszönetét kifejezve úgy fogalmazott, a dicséret nem csak őt illeti, hanem az összes 56-os csepeli hőst. A nyugállományú vezérőrnagy megígérte, ugyanúgy fogja 56 szellemét képviselni, mint eddig. A katona mindig tudja, hogy hazáját csak fegyverrel védheti meg, és hazájáért életét bármikor feláldozza - mutatott rá. Kovács Sándor felidézte, a forradalom leverése után bűnnek tartották, hogy a magyar a magyarért harcolt, pedig csak esküjüket teljesítették, hogy a hazát minden körülmények között megvédik.

Az ünnepségen részt vett Németh Szilárd, Csepel polgármestere, Borbély Lénárd alpolgármester, országgyűlési képviselő és több ötvenhatos szervezet képviselője.

Kovács Sándor 1927. május 2-án született. Géplakatosi végzettséget szerzett, majd a katonai pályát választotta: 1950-ben avatták gépkocsitechnikus tisztté. 1957-ben a forradalomban való részvétele miatt letartóztatták: a csepeli nemzetőrség és a Királyerdő – Sólyom utcai nemzetőrcsoport felállítása és fedezése miatt a Budapesti Katonai Bíróság 1957. december 14-én, a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vezetése miatt halálra, mellékbüntetésként pedig vagyonelkobzásra és lefokozásra ítélte. Öt évet, tíz hónapot és öt napot töltött börtönben, ebből nyolcvan napot a halálsoron, mielőtt 1963. március 23-án közkegyelemmel szabadult. Később 1956-os emlékéremmel, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki, Csepel pedig díszpolgárává választotta.

(fidesz.hu)