Rekultivációs program kezdődött Kaposváron és térségében
2012. május 16., 18:39
Kétmilliárd forint összértékű rekultivációs program kezdődött Kaposváron és térségében; a száz százalékos európai uniós támogatással várhatóan 2013 szeptemberére befejeződő helyreállítási munkálatok során 5 térségi és 23 kislerakót alakítanak át, összesen 267 ezer négyzetméteren - mondta a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulás vezetője szerdán Kaposváron, a rekultiválandó három helyi lerakó egyikénél tartott sajtótájékoztatón.

Kovács Katalin tájékoztatása szerint a május elején megkezdett munkálatok során 60 ezer köbméter hulladékot mozgatnak meg és tüntetnek el.

A társulás vezetője elmondta, hogy Kaposváron egy húsz évvel ezelőtt felhagyott területet rekultiválnak és adnak vissza a természetnek. Szigetelő takaróréteget és humuszos fedőréteget raknak rá, így óvják meg a felszín alatti vizeket, végül befüvesítik a területet - magyarázta a szakember. Hozzátette: ezzel egy időben a társuláshoz tartozó több településen is folynak a munkálatok, így Bárdudvarnokon, Csomában, Szennában, Nagyberkiben, Zselickisfaludon, Mosdóson és Batéban már április végén indultak el a gépek, a simonfai és a göllei munkaterületre pedig még ebben a hónapban megkapja engedélyét a kivitelező konzorcium a munka megkezdésére.

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: három év múlva eltűnnek a szeméthegyek a jelenlegi lerakó területéről. A hulladékot egy új, a városi szennyvíztelep melletti épülő depóba szállítják, ahol nagy részét feldolgozzák - tette hozzá.

A polgármester ezzel kapcsolatosan jelezte: mindez már a társulás egy következő, jelenleg közbeszerzés alatt álló projektjének, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Programnak a része, amelynek értéke 5,5 milliárd forint, és összesen 118 települést érint.

(MTI-fidesz.hu)