ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Az Országgyűlés elfogadta a gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló törvénycsomagot

Az igazságszolgáltatás minden fázisban különös figyelmet, védelmet és megkülönböztetett bánásmódot kapnak a gyermekek az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosításoknak köszönhetően. A törvénycsomag kiemelten kezeli a bűncselekmények gyermekáldozatait, gyermekkorú tanúit annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás során lefolytatott eljárások ne növeljék az elszenvedett traumát.
Létrehozva: 2012. május 22., 08:11
nyomtat küld

Évente ugyanis több ezer gyermek kerül kapcsolatba az igazságszolgáltatással, akár tanúként, akár áldozatként, akár elkövetőként. Tavaly Magyarországon a gyermek-, és fiatalkorúak sérelmére több mint 15 ezer bűncselekmény történt, a 14 évnél fiatalabb sértetteket pedig több mint 6000 bűncselekmény érinti. Amennyiben az eljárás során nem veszik figyelembe a gyermek szükségleteit, és nem tartják szem előtt jogait, akkor csak tovább fokozzák az elszenvedett traumát, és növelik annak az esélyét, hogy a gyermek ismét áldozattá váljon.

Az eredetileg benyújtott javaslathoz képest az Országgyűlés által elfogadott végleges törvény szerint bővül azoknak a bűncselekményeknek a köre, melyek - az általánosan alkalmazott elévüléssel szemben- a sértett 23 éves koráig nem évülnek el. Ez azért szükséges, mert a fiatalkorúak ellen elkövetett bűncselekmény esetében sokszor éveknek kell eltelnie még a nagykorúvá válást követően is, hogy a sértett beszélni merjen a történtekről.
Új tényállási elem lesz a kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is.

A módosítás szerint emberölés tetteseként felel az, aki tizennegyedik életévét be nem töltött vagy akaratnyilvánításra képtelen személyt öngyilkosság elkövetésére rábír. Súlyosabban lesz büntetendő az öngyilkosságban közreműködés keretében az tizennyolcadik életévét betöltött személy is, aki ennél fiatalabbnak öngyilkosság elkövetéséhez segítséget nyújt. A gyermekkorúakkal szemben alkalmazott büntetések esetében a behajthatatlan pénzbüntetést közérdekű munkára lehet majd váltani, mert a szakemberek szerint ennek komolyabb nevelő hatása van, mint a szabadságvesztésnek.

A változtatások többsége már a jelenleg hatályos Btk-ba is bekerülnek, így egy hónap múlva már alkalmazni kell és lehet ezeket a gyermekek fokozott büntetőjogi védelme érdekében. Természetesen a jövő nyáron életbe lépő – már a parlamenti vitán lévő – új Büntető Törvénykönyv is – átemeli majd e gyermekeket védő rendelkezéseket.

A polgári perekben a gyermekek jogainak és érdekeinek fokozottabb érvényesítése érdekében módosulnak a zárt tárgyalás elrendelésének feltételei, valamint az illetékességi szabályok. Az új előírások alapján a bíróság a kiskorú védelmében is kizárhatja a nyilvánosságot a tárgyalás egy részéről vagy akár egészéről is.

Továbbá egyes családjogi perekben, például az apaság és származás megállapítása iránti perek, valamint a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti perek esetében egy speciális illetékességi szabályt vezet be a most elfogadott törvényjavaslat, amely szerint e perek a kiskorú gyermek lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes bíróság előtt is megindíthatóak. A családjogi perek fontos mozzanata a gyermek érdekeltkénti meghallgatása; a bírák gyakorlati tapasztalatai alapján több ponton további garanciális szabályokkal egészülnek ki az erre vonatkozó rendelkezések.

A kiskorúak speciális, nekik szóló tájékoztatást kell, hogy kapjanak, valamint a gyermekek perbeli meghallgatása során koruknak és érettségüknek megfelelően szükséges őket tájékoztatni, vagy figyelmeztetni. Ez összhangban áll a Gyermekek jogairól szóló New York-i Egyezménnyel, mely szerint biztosítani kell a gyermekek számára, hogy minden őket érintő kérdésben kinyilváníthassák véleményüket és azt figyelemmel a gyermek érettségi fokára és korára figyelembe kell venni.

A gyermekek idézésére vonatkozó szabályok esetében plusz garanciákat vezet be a törvényjavaslat. A kiskorú az új szabályok alapján mind a polgári, mind a büntetőeljárás során már az idézése mellé egy speciális, gyermekeknek szóló tájékoztatást kap. Emellett a bíróknak fokozott tájékoztatási kötelezettsége áll fent a gyermekkorú perbeli meghallgatásával kapcsolatban. Kötelező lesz közérthetően, a gyermek számára is felfogható nyelven fogalmazni. Ez szintén mind a polgári, mind a büntetőeljárásról szóló törvényt érinti.

A gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló törvénycsomag része a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által idén indított Gyermekbarát igazságszolgáltatás Évének. A kormány elkötelezett a gyermekjogok széles körű érvényesítése és megerősítése mellett, valamint kiemelt feladatának tartja, hogy a gyermekek mindenekfelett álló érdekének elvét az igazságszolgáltatás területén is érvényesítse. A gyermekbarát igazságszolgáltatás kialakításának első lépéseként Navracsics Tibor miniszter rendelkezett róla, hogy 2014-ig a rendőrség nyomozó hatóságainál meghatározott feltételek szerint gyermekmeghallgató szobákat kell kialakítani. Az erről szóló jogszabálynak köszönhetően országszerte egyre több gyermekbarát meghallgató szobát alakítanak ki.

(Kiadta: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések