A vízművekről dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdán
2012. május 29., 13:28
A Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról, valamint az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetéséről szóló előzetes megállapodást április 25-én már jóváhagyták a képviselők, a végleges kontraktusról a szerdai ülésen dönthet a testület. A vonatkozó előterjesztés csak az ülés előtt lesz nyilvános.

Meghatározhatják a képviselők a tiltott, közösségellenes magatartásokat is; az önkormányzati rendeletben foglaltak megszegőire ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki. Az új szabálysértési törvény értelmében a korábbi önkormányzati rendeleteket hatályon kívül kellett helyezni, ugyanakkor a magasabb szintű jogszabályban nem érintett magatartásokról készíthetnek szabályozást az önkormányzatok.

Megalakulhat a főváros bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottsága, amennyiben a képviselők elfogadják Zsolnai József (Fidesz-KDNP) közbiztonsági tanácsnok vonatkozó javaslatát. A testület létrehozásáról április végi ülésén, jobbikos javaslatra döntött a közgyűlés. Az indoklás szerint a főváros lakosságszáma és közigazgatási területe miatt a közbiztonság fenntartása számottevő feladatot jelent, részben az elkövetések száma, részben a bűncselekmények sokrétűsége miatt.

Dönthet a testület arról is, hogy csatlakozzon-e Budapest a Peking vezetésével alakuló Turisztikai Városok Világszövetségéhez (WTCF). Az előterjesztés szerint a szövetség működésének vezérfonala a városi élet és a turizmus vonzóbbá tétele, az élhető város fenntarthatóságának ösztönzése. Céljai között szerepel, hogy intézményesítsék, illetve elmélyítsék a világ vezető turisztikai úti céljainak kapcsolatrendszerét.

Napirenden szerepel az a javaslat is, miszerint testvérvárosi megállapodást kötne Budapest és Peking, a megállapodás-tervezet célként jelölte meg a kölcsönös információ- és tapasztalatcserét, valamint az együttműködést a következő területeken: városüzemeltetés (közösségi közlekedés és infrastruktúra, vízipar és szennyvízgazdálkodás, környezetvédelem és hulladékgazdálkodás), oktatás, kultúra, turizmus, média és kommunikáció, információs technológia, gazdaság, kereskedelem, vállalkozásfejlesztés. Budapest emellett három évre egyetértési megállapodást kötne Sanghaj önkormányzatával; s barátsági és együttműködési megállapodást kötne Azerbajdzsán fővárosával, Bakuval.

(MTI - fidesz.hu)