ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Duna-stratégia: a régió közös megoldásokat keres az energetikai kihívásokra

Első alkalommal tartották meg a Duna-stratégia magyar és cseh irányítású energia cselekvési területének éves konferenciáját 2012. május 31-én. A Külügyminisztériumban megrendezett esemény elsődleges célja egy, a Duna-régióra vonatkozó gázpiaci tanulmány bemutatása volt a gazdasági, szakmai és tudományos partnerek számára.
Létrehozva: 2012. május 31., 18:00
nyomtat küld

Orbán Anita utazó nagykövet, az energia cselekvési területet irányító magyar koordinátor, köszöntőjében az együttműködés első jelentős eredményének nevezte a Duna-régió gázpiaci integrációját vizsgáló tanulmányt, amelyet a Duna-stratégia energia cselekvési terület megbízásából a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont készített. A tanulmány mind regionális, mind uniós szinten komoly érdeklődést váltott ki.

Orbán Anita emlékeztetett arra, hogy a Duna-régió az energia területén is közös kihívásokkal, nehézségekkel néz szembe. A magas energiaárak, a széttöredezett energia piacok, valamint az ellátásbiztonsági problémák negatív hatása számos alkalommal megmutatkozott az elmúlt évek visszatérő gázválságai során.

A Duna-stratégia viszont megfelelő keretet kínál arra, hogy mindezen problémákra koordinált módon nyújtson regionális szintű megoldási alternatívát. Az energetika területén ennek első megnyilvánulása az elkészült gázpiaci tanulmány, amely lehetőséget teremt arra, hogy a régió országai közös, és ezért erős álláspontot alakítsanak ki a megvalósítandó energiainfrastruktúra-fejlesztésekről.

Mindez különösen aktuális az energiainfrastruktúráról folyó uniós jogalkotási vita fényében is. A rendezvény bevezető előadásait Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár, Jiří Georgiev EU-ügyekért felelős cseh helyettes-államtitkár, illetve Alen Leverić horvát gazdasági ügyekért felelős államtitkár tartotta. Kovács Pál ismertette a konferencia témájával kapcsolatos magyar álláspontot.

Egyebek közt hangsúlyozta, hogy az energia-összeköttetések megteremtése hozzájárul az egységes európai energiapiac kialakításához és a tagállamok közötti szolidaritás erősödéséhez. Mint mondta, az energetikai infrastruktúra fejlesztésének célja az ellátásbiztonság növelése és az árak mérséklése. Jiří Georgiev beszédében rámutatott arra, hogy a Duna-stratégia egyedülálló lehetőség a regionális együttműködés erősítésére az energia területén is.

Úgy vélte, a Duna Régió Stratégia is eszköze lehet annak, hogy az egységes belső piac működési elvei az energiapiacra is kiterjedjenek. Alen Leverić áttekintést adott Horvátország energiastratégiájáról, kiemelve az észak-déli energiafolyosó megvalósításában rejlő lehetőségeket. A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont tanulmányát Kaderják Péter igazgató mutatta be. Felhívta a figyelmet arra, hogy uniós szinten is tudatosultak az egységes gázpiac hiányából fakadó problémák, és ezt a Duna-régió országainak is ki kell használniuk.

(Kiadó: Külügyminisztérium)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések