Ritka lesz a zárószavazás előtti módosító, mint a fehér holló
2012. június 11., 15:42
Olyan Büntető törvénykönyvet kívánunk elfogadni, ami megkönnyíti a munkát a bűnüldözők számára; ami lehetővé teszi, hogy megszűnjenek a bűnismétlések, illetve azt, hogy  a Btk.-nak visszariasztó hatása legyen azokkal szemben, akik bűncselekmények elkövetését fontolgatják - jelentette ki Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy az új házszabálynak és országgyűlési törvénynek köszönhetően gyorsabbá és megbízhatóbbá válik a parlamenti munka.

Rogán Antal elmondta, a frakcióülésen áttekintették a Büntető törvénykönnyvel (Btk.) kapcsolatos módosításokat; szempontokat, illetve elvárásokat fogalmaztak meg Btk.-t illetően. Mi a Btk.-t eszköznek tartjuk, a bűn elleni hatékony fellépésre – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője. Olyan Büntető törvénykönyvet kívánunk elfogadni, ami megkönnyíti a munkát a bűnüldözők számára; ami lehetővé teszi, hogy megszűnjenek a bűnismétlések, illetve azt, hogy  a Btk.-nak visszariasztó hatása legyen azokkal szemben, akik bűncselekmények elkövetését fontolgatják - fejtette ki a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője.

Ismertette: ennek megfelelően azt az elvárást fogalmazták meg, hogy fontosnak tartják a bűnismétlés elleni szigorú fellépést; ezt módosító indítványok formájában támogatják. Hozzátette: az is elhangzott a frakcióülésen, hogy az önvédelem jogának kérdéskörét precízen és pontosan, de egyértelműen szabályozza a Btk. Fontosnak tartjuk, hogy ez a jog meglegyen és azt is, hogy mindenki a személyes vagyonát, illetve életterét meg tudja védeni, de azzal is tisztában vagyunk, hogy itt a hazai viszonyokkal és szokásokkal összefüggő szabályozásra van szükség, az ezzel kapcsolatos szabályok precíz megfogalmazását várjuk el a tárcától – mondta Rogán.

Arról is szólt, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) esetében a Btk.-ból kikerült az a jog és lehetőség, ami a testületről szóló, immár a parlament által elfogadott törvényben lehetővé tette az ÁSZ számára, hogy szigorúan fellépjen, és büntető tényállássá minősítsen olyan eseteket, amikor valaki a számvevőszéknek nem ad információt.

Fontosnak tartjuk, hogy az Állami Számvevőszék hatékonyan tudja végezni a munkáját – hangsúlyozta Rogán Antal. Hozzáfűzte, ennek érdekében a frakció olyan módosító indítvánnyal fog élni, amivel kezdeményezik, hogy továbbra is megmaradjon az a Btk.-s tényállás, hogy aki nem működik együtt az ÁSZ-szal, nem szolgáltat számára adatokat, az akár szabadságvesztéssel is büntethető legyen. Mint mondta, ez értelemszerűen a polgármesterekre éppúgy vonatkozna, mint a minisztériumi tisztségviselőkre.

Kitért rá, a frakcióülésen döntést hoztak arról, hogy fontosnak tartják a magánnyugdíjpénztárak működésével, gazdálkodásával kapcsolatos - Selmeczi Gabriella fideszes képviselő, nyugdíjvédelmi megbízott által jegyzett, és a kormány által megtárgyalt - jelentés parlamenti tárgyalását. Reméljük, hogy a kormány ezt minél hamarabb előkészíti, és vagy a jövő, vagy az ezt követő héten be is tudja nyújtani az Országgyűlés elé – mondta Rogán Antal.

Beszélt arról is, hogy szó esett a munkaerőpiaci kölcsönzők ügyéről is. Azok, akik a munkaerőpiacon munkaerőt kölcsönöznek, közel 130 ezer ember számára nyújtanak kenyérkereseti lehetőséget. Mi ennek a 130 ezer embernek az érdekeit szeretnénk képviselni a parlamentben – húzta alá a kormánypárti politikus. Kifejtette: ennek érdekében Kósa Lajos és az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága kezdeményezett olyan módosításokat, amelyek egyértelművé teszik, hogy ha bármelyik cég bajba kerül, és munkaerő-kölcsönzőn keresztül foglalkoztatott embereket, akkor sor kerülhet a jövőben a foglalkoztatottak bérének kifizetésére.

Az új országgyűlési törvény lehetővé teszi a gyors parlamenti munkát

Rogán Antal tájékoztatott: arra kérte a Fidesz-frakciót, hogy a jövőben a zárószavazás előtti módosító indítvány „olyan ritka legyen a Tisztelt Házban, mint a fehér holló”. Ezt a frakcióvezető azzal indokolta, hogy meggyőződése szerint, ha egy törvényt az utolsó pillanatban kell módosítani, az arra utal, hogy a törvény előkészítésével vagy az egyeztetéssel valamilyen probléma van.

Hozzátette: ha lehet, akkor meg kell oldani azt, hogy az egyeztetésekre időben kerüljön sor. Megfogalmazása szerint ezt az is segíteni fogja, hogy elődje, Lázár János a Miniszterelnökség élére került. Kiemelte: a korábbi, elavult házszabály lehetetlenné tette a gyors és hatékony munkavégzést. Ezzel összefüggésben rámutatott: ehhez képest az új házszabály és az új országgyűlési törvény lehetővé teszi több ponton is, hogyha kell, akkor tudjon gyors munkát végezni a parlament.

Példaként említette, hogy a kormányzati szerkezet módosításáról szóló törvényjavaslatot a Ház gyorsított eljárásban tárgyalja, ami azt jelenti, hogy „egy hét alatt át tud menni a parlamenten a törvény”. Az új házszabály biztosítja a gyors munkavégzés feltételeit – szögezte le a fideszes politikus, hozzátéve, hogy frakcióvezetőként azon lesz, hogy ennek a leghatározottabban érvényt szerezzen.

A Fidesz-frakció a rendőri korrupcióval szembeni fellépést megnyugtatónak tartja

Rogán Antal beszámolt arról is, hogy a Fidesz illetékes kabinetje tájékoztatást kért és kapott a belügyminisztertől a napokban korrupció vádjával őrizetbe vett magas beosztású rendőri vezetők ügyében.

Ezzel összefüggésben elmondta: a frakció a rendőri korrupcióval szembeni fellépést megnyugtatónak és határozottnak tartja, ezért kezdeményezték, hogy napirend előtti felszólalási témája legyen a képviselőcsoportnak. Ezt azzal indokolta, hogy a hatékony bűnüldözés legfontosabb feltétele a korrupció elleni fellépés. Ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy a rendőrség bebizonyította az elmúlt napokban, hogy az új rendőri vezetés és a BM képes arra, hogy több évre visszanyúló ügyeket felgöngyölítsen.

Csökken az adósságteher

Az én meggyőződésem szerint a minket körülvevő gazdasági környezet nagyon sok bizonytalanságot hordoz magában, ez Magyarország számára is kockázatokat jelent – jelentette ki Rogán Antal, hozzátéve: ezért látják szükségesnek az IMF-fel folytatandó tárgyalásokat. Ne felejtsük el, hogy egyik pillanatban még Görögország, másik pillanatban Spanyolország problémái fekszenek az Európai Unió asztalán, és nem vagyok biztos abban, hogy ez a sor lezárult – hívta fel a figyelmet a Fidesz frakcióvezetője.

Mint mondta, az előző év végi adatok még egyértelműen azt mutatták, hogy a német gazdaság exportteljesítménye – amihez hazánk erőteljesen kötődik – az pozitív tendenciát mutat. Ha ez így marad, akkor ez valóban jelent Magyarország számára kivezető utat – reagált az ezzel kapcsolatos újságírói felvetésre. Rámutatott arra, hogy „most már látszik, hogy folyamatosan csökken a minket körülvevő adósságteher, részben az államé, és részben a magyar háztartásoké is”. Ebből a szempontból sikeresnek tartom a végtörlesztés intézményét – fűzte hozzá. Kiemelte, arra számít, hogy azok a családok, akik végtörleszteni tudtak, visszatérhetnek megtakarítások és kereslet formájában a belső piacra, és ez már a második, harmadik negyedév adataiban is megjelenik majd.

A Fidesz  a szárnyvonalak újranyitása mellett tette le a voksát

Az önvédelem jogát általában támogatja a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja, természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ez csak akkor érvényes, ha valamilyen arányossági elv is kapcsolódik hozzá – jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva. Úgy fogalmazott, ennek egy olyan precíz szabályozását kérték a kormánytól, amely nem teszi üres joggá az önvédelem jogát.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Fejlesztési Minisztérium képviselői között zajlott egyeztetés nyilvánosságra került felvételével összefüggésben Rogán Antal leszögezte: az azon hallható munkatárs nem a területért felelős államtitkárok felhatalmazásával beszélt, és nem az ő véleményüket tolmácsolta. Ez a felvétel nem jóindulattal született meg – jegyezte meg. A Fidesz képviselőcsoportja az elmúlt években nem a szárnyvonalak bezárása, hanem azok újranyitása mellett tette le a voksát. Ezt mi továbbra is fenntartjuk. A MÁV-nak úgy kell hatékonyabban működnie, hogy azok ne a kistelepülések rovására történjenek, hanem a vasúti társaság belső működését kell górcső alá venni – mondta. A politikus pozitívnak tartja, hogy a MÁV élén új vezetés áll.

Németországot tartjuk a legfontosabb európai politikai partnerüknek

Rogán Antal arról is beszélt, hogy a héten Berlinbe utazik, ahol a német politika meghatározó személyiségeivel találkozik. Azért utazok Berlinbe, mert Németországot tartjuk a legfontosabb európai politikai partnerüknek, a Fidesz a néppárton belül is CDU-t és a CSU-t tartja legfontosabb partnerének. Az első külföldi frakcióvezető, akivel találkozok, az a CDU frakcióvezetője lesz. Az egyeztetések tárgya minden, ami a magyar-német viszonylatban fontos kérdés; gazdaság, politika egyaránt – fűzte hozzá. A frakcióvezető aláhúzta: utazásnak nem a jegybanktörvény az oka és pláne nem a célja, de ha szóba kerül a kérdés, nem zárkózik el annak megvitatásától. Rogán Antal közölte azt is, hogy a közeljövőben az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetőjével is megbeszélést folytat majd Budapesten.

Rogán Antal örömét fejezte ki, mert először fordult elő, hogy a Költségvetési Tanács egyhangú szavazással támogatta a kormány által készített törvényjavaslatot. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke, az Állami Számvevőszék korábbi és jelenlegi elnöke egyetért abban, hogy a kormány parlament elé készülő törvényjavaslata megalapozott, és képes arra, hogy a költségvetési célokat tartsa.

(fidesz.hu)