"Koszovó jó befektetési lehetőségekkel rendelkezik"
2012. június 13., 16:10
Koszovó fiatal és stabil ország, érdemes ott befektetni - mondta a Szerbiából kiszakadt köztársaság miniszterelnöke egy szerdai budapesti gazdasági fórumon. Az Üzlet és befektetés Koszovóban című tanácskozáson Hashim Thaci mellett felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is.

Koszovó sikertörténet, Koszovó a gazdasági válság ellenére "állta a sarat", az elmúlt években 5 százalékos növekedést sikerült fenntartania - jelentette ki Hashim Thaci. Hozzátette: Koszovó kedvező fiskális politikát folytat, és a magánszektor fejlesztése a legfontosabb szempont.

Koszovó kedvező szerződéseket kötött az EU-val és az Egyesült Államokkal, az országban sikerült javítani az adózási rendszert. Koszovó jó befektetési lehetőségekkel rendelkezik, már eddig is jelentősen fejlesztették az úthálózatot, de kedvezőek a lehetőségek a bányászatban és az energiaszektorban is - mondta.

A koszovói miniszterelnök rámutatott: országa tudatában van annak, mennyire fontosak a külföldi befektetők. Hashim Thaci hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban Koszovó tagja lett az IMF-nek és a Világbanknak is.

A koszovói miniszterelnök kiemelte: az ország szeretné jelentősen fejleszteni oktatási rendszerét, mivel a fiatalok aránya magas a lakosságon belül. Hashim Thaci végezetül kijelentette: örülne, ha Orbán Viktor miniszterelnök ellátogatna Koszovóba.

A gazdasági fórumon a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Koszovói Beruházásösztönzési Hivatal (IPAK) kétoldalú megállapodást írt alá. Együttműködési megállapodást kötött továbbá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Koszovói Kereskedelmi Kamarával, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Koszovó vámhatóságával. A fórumon 30 koszovói és 70 magyar vállalkozás képviselői vettek részt.

(MTI-fidesz.hu)