Az izraeli magyarság képviselőivel tárgyalt Répás
2012. június 14., 15:48
Az egyes országoknak a diaszpórával történő kapcsolattartásáról volt szó azon a konferencián, amelyen Magyarországot Répás Zsuzsanna képviselte Jeruzsálemben. A nemzetpolitikai helyettes államtitkár az MTI-nek Izraelből csütörtökön telefonon elmondta: találkozott az ottani magyar közösség képviselőivel is.

Répás Zsuzsanna a június 11-13. között Jeruzsálemben tartott Global Village 2012 diaszpórakonferencián a kormányzat hídépítő szerepe az anyaország és a diaszpóra között témakörben tartott előadást Magyarország és a diaszpóra viszonyáról. Az izraeli tájékoztatási és diaszpóraügyi minisztérium által első alkalommal szervezett nemzetközi konferencia célja az volt, hogy betekintést nyújtson Izrael és más országok diaszpórapolitikájának gyakorlati megvalósulásába, bemutassa azokat a programokat, amelyek hatásosnak bizonyultak a diaszpórában élők mobilizálásában.

Répás Zsuzsanna a tanácskozást és a megbeszéléseket összegezve elmondta: a konferencián közel kétszázan vettek részt, meghívottak voltak jelen Európából, Grúziából és Jamaicából is. A tanácskozáson a jó tapasztalatokat és azt tekintették át, hogyan lehet kapcsolatot tartani az anyaországgal. Kiemelte: találkozott és kétoldalú megbeszélést folytatott az izraeli diaszpóraügyi miniszterrel. A helyettes államtitkár útja során találkozott az Izraelben élő magyarok képviselőivel is. Mint elmondta: Izraelben mintegy 250 ezres magyar gyökerű közösség él, és a magyar kormány nagyon fontosnak tartja a velük való kapcsolattartást.

(MTI - fidesz.hu)