Követendő példaként európai értékelvek alapján szervezték át Magyarországot
2012. június 15., 11:26
Ha eredmény, hogy az ország megújításával gyakorlati példát mutattunk Európának, akkor kereszténydemokrataként, a kormány fontos eredményének tartom, hogy követendő példaként európai értékelvek alapján szervezte át Magyarországot - mondta Firtl Mátyás az Orbán-kormány 2 évét értékelő vitanapon mondott felszólalásában.

Az Orbán kormány két éves időszakának egynegyedét teszi ki a sikeres EU-elnökség időszaka, 2011. év első fele. Ugyan Göncz Kinga megkérdőjelezte, hogy alkalmas-e Magyarország az EU-elnökségre, ezzel szemben az elért eredményeink és Európa csúcsvezetőinek nyilatkozatai is a magyar elnökség teljes sikeréről szóltak. A számbavételkor erről is említést kell tenni. Mert a magyar EU-elnökség sikere: az Orbán-kormány teljes sikere, egyben Magyarország, a nemzet és Európa sikere. Magyarország a hat hónapban rendkívüli teljesítményről tett tanúbizonyságot.

Az európai csúcsvezetők Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Westerwelle Merkel külügyminisztere többször megerősítették, hogy a magyar elnökség rendkívüli teljesítményt nyújtott: Magabiztosan és eredményesen látta el feladatát az európai gazdaság megerősítésében, az integráció mélyítésében és egy biztonságosabb Európa megteremtésében. Célkitűzéseinek döntő többségét teljesítette, a közben fellépő rendkívüli helyzetekre határozottan reagált. Történelmi siker, az első uniós szintű roma keretstratégia, hogy a tagállamok elfogadták a Duna-stratégiát. Horvátország csatlakozási tárgyalásait lezárhatta, új lendületet kapott a Nyugat-Balkán integrációja, Románia és Bulgária előrelépett a schengeni csatlakozás feltételeinek teljesítésében. Az európai gazdasági kormányzásban eredményeket értünk el,  elindult az első Európai Szemeszter.

Az energiabiztonság erősítése, a Közös Agrárpolitika és a kohéziós politika területén is eredményesek voltunk. A magyar soros elnökség határozottan reagált a váratlan, rendkívüli helyzetekre( így az észak-afrikai eseményekre, a kialakult migrációs- és menekülthullámra, a japán nukleáris katasztrófára.) A magyar kormány parlament-barát elnökséget vitt. Nem elméleti megoldásokat kínált Európának, hanem az ország megújításával gyakorlati, kézzelfogható és működő példát mutatott. Ez a siker az Orbán-kormány sikere, és együtt mindannyiunk sikere is. Ez közös siker, amit nem csak Európa, a csúcsvezetők ismertek el, hanem mi is így éltük meg.

Tisztelt Ház!

Ha eredmény, hogy az ország megújításával gyakorlati példát mutattunk Európának, akkor kereszténydemokrataként, a kormány fontos eredményének tartom, hogy követendő példaként európai értékelvek alapján szervezte át Magyarországot. Érvényre juttatta azt, amit az értékelvű Európai Közösség megálmodói kigondoltak, és ami a magyarok alapvető érdeke is a foglalkoztatás, a család biztonsága, a közösségi érdekek, a szociális biztonság, a rend, a szolidaritás, a felelősség terén, Adenauer, Schuman, De Gasperi örökségének szellemében.

Amint azt Orbán Viktor Elnök Úr az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban elmondta : ,,a mi eszméink keresztények, az egyéni felelősségre épülnek, a nemzeti érzést fontosnak tartjuk és pozitívnak, és a családot tekintjük a jövő alapjának. „ Ez az európai és magyar álláspont küldetés is, mint ahogyan az „az európai egység fáradhatatlan úttörője” Robert Schuman azt tartotta: az európai demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem lesz - zárta parlamenti beszédét Firtl Mátyás.

(firtlsopron.hu)