"A stabilitás a legfontosabb szempontunk" + videó
2012. június 17., 11:58
Hazánknak a védelmi eszközeit kell megerősíteni, ennek egyik eleme az IMF-megállapodás – emelte ki Varga Mihály az EchoTV Heti mérleg című műsorában. A tárca nélküli miniszter emellett beszélt a jegybanktörvény módosításáról, a görög választásokról, valamint az eurózóna válságáról is.

Nagyon hosszú időszak áll mögöttünk, amikor nagyon sokan mondták el a véleményüket, szempontjaikat, kifogásaikat a jegybanktörvénynel kapcsolatban, ennek egyik sarlatos pontja az volt, hogy lehet-e növelni az alelnökök, illetve a monetáris tanács tagjainak a számát – jelentette ki Varga Mihály. A miniszter úgy fogalmazott, bízik abban, hogy ezt a kérdést minél hamarabb le tudják zárni.

A kompromisszum alapján a magyar kormány vállal egy önkéntes korlátozást, amely biztosítja az Európai Központi Bankot és a Nemzetközi Valutaalapot is arról, hogy amíg a jelenlegi jegybankelnök hivatalban van, nem növeli az alelnökök, illetve a monetéris tanács tagjainak látszámát – szögezte le. Ugyankkor Varga Mihály úgy fogalmazott, „technikai kérdésnek érzi” a jegybanktörvény körül kialakult helyzetet. Sokkal fontosabbnak érzem, hogy Magyarországnak rendelkezésére álljon az elővigyázatossági, készenléti hitelmegállapodás – tette hozzá.

A politikus a görög választásról szólva elmondta, Európa szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy az euró sebezhetősége erősebb lesz-e vagy sem. Görögország befolyással tud lenni arra, hogy az unió gazdasága milyen irányba mehet tovább – mutatott rá.

Az eurózóna válságával összefüggében kiemelte: úgy látja, hogy a német politikusok nyilatkozatai egyfajta kétsebességes Európáról szólnak.  Varga Mihály úgy véli, a 2002 és 2010 közötti helyzet „messze lökött minket” az euróövezethez való csatlakozástól. Nekünk most a stabilitás a legfontosabb szempontunk – hangsúlyozta. Mint mondta, hazánknak a védelmi eszközeit kell megerősíteni, ennek egyik eleme az IMF-megállapodás.

A 2013-as büdzsé tervezetéről szólva Varga Mihály elmondta: a válság kellős közepén a biztos pontokat, a fogódzókat kell keresni, ennek a költségvetésnek éppen ez a szerepe.  Részben Brüsszel és az IMF felé igazolja azt, hogy a magyar gazdaság egy olyan pályán van,  ami radikálisan  eltér a korábbi évektől, és a hiányt nem növeli, hanem csökkenti – emelte ki. Befelé pedig az a legfontosabb üzenet, hogy a gazdaságunk már kész arra, hogy egy növekedési fázisba lépjen át – tette hozzá a miniszter.

(echotv.hu-fidesz.hu)