Tovább csökkent a munkanélküliség Vas és Komárom-Esztergom megyében megyében
2012. június 19., 15:07
Tovább csökkent a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében. Májusban 7454 munkanélkülit tartottak nyilván a kirendeltségeken, 7,4 százalékkal kevesebbet, mint áprilisban - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja kedden. Májusban is folytatódott a Komárom-Esztergom megyében a nyilvántartott álláskeresők számának csökkenése, a 12.646 álláskereső a gazdaságilag aktív népesség 8,5 százalékát tesz ki, arányuk 3,6 százalékponttal alacsonyabb az országos 12,1 százalékos rátánál - közölte a megyei munkaügyi központ igazgatója kedden.

Az év első hónapjához képest májusban több mint 20 százalékkal mérséklődött a munkanélküliek száma. Az álláskeresési ráta 6,3 százalékra csökkent, míg egy évvel korábban a gazdaságilag aktív népesség 7,2 százaléka volt munkanélküli. Idén májusban a megyei átlag alatt, 5,4 százalékon volt a mutató Szombathely és Körmend vonzáskörzetében, és csak Vasvár térségében haladta meg a 10 százalékot. A férfi álláskeresők száma január óta közel 33 százalékkal csökkent, a folyamatosan bővülő szezonális munkák és a közfoglalkoztatási programok keretében ugyanis a foglalkoztatók nagyobb arányban igényeltek férfi munkaerőt.

Májusban a regisztrált álláskeresők 35,3 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezett, 20 százaléka szakközépiskolát, technikumot, 8,2 százaléka pedig gimnáziumot végzett, és mintegy 7 százalék volt a diplomások aránya.  A regisztrált álláskeresők 43 százaléka volt jogosult álláskeresési vagy szociális ellátásra; 1265-en álláskeresési járadékot, 218-an álláskeresési segélyt, 1739-en pedig foglalkoztatás helyettesítő támogatást (rendszeres szociális segélyt) kaptak. Egy év alatt felére csökkent az álláskeresési ellátásra jogosultak száma, míg a szociális ellátásra jogosultaké 4 százalékkal, az ellátásban nem részesült regisztrált álláskeresőké pedig 16 százalékkal emelkedett.

Tavaly óta 28 százalékról 21 százalékra csökkent a tartós, munkanélküliek száma. A hosszabb ideje állást keresők döntő többsége a közfoglalkoztatási programok keretében tudott elhelyezkedni. Jelentősen mérséklődött a pályakezdő álláskeresők száma is; májusban 634 fiatal szerepelt a regisztrációs rendszerben, 12 százalékkal kevesebb, mint egy hónappal korábban.   A foglalkoztatók májusban 895 új munkaerő-igényt jeleztek a kirendeltségeken, 12,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A legtöbb álláslehetőséget az önkormányzatok, a munkaerő-kölcsönző cégek, valamint a feldolgozóipar és a kereskedelem kínálta.

Az új állásbejelentések mintegy 40 százaléka a szombathelyi, további 22 százaléka pedig a sárvári kirendeltség vonzáskörzetét érintette. A legkevesebb üres álláshelyet a Celldömölki, a Kőszegi valamint a Szentgotthárdi kirendeltségen jelentették a foglalkoztatók. Az újonnan bejelentett állások közel 38 százalékát valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók. A celldömölki, a kőszegi valamint a vasvári térségben a támogatott állások voltak túlsúlyban, elsősorban támogatott közfoglalkoztatási programok létszámigényéből adódóan.

Tovább csökkent a munkanélküliség Komárom-Esztergom megyében

Májusban is folytatódott a Komárom-Esztergom megyében a nyilvántartott álláskeresők számának csökkenése, a 12.646 álláskereső a gazdaságilag aktív népesség 8,5 százalékát tesz ki, arányuk 3,6 százalékponttal alacsonyabb az országos 12,1 százalékos rátánál - közölte a megyei munkaügyi központ igazgatója kedden az MTI-vel. Pákozdi Szabolcs tájékoztatása szerint az álláskeresők számának havi csökkenése a belépő forgalom mérséklődésére vezethető vissza. Májusban összesen 1.512-n váltak a megyében nyilvántartott álláskeresővé, ötödével kevesebben, mint az előző hónapban. A belépő forgalom alakulásában még májusban sem volt kimutatható hatása a bejelentett csoportos létszámleépítéseknek. A munkanélküliség a megyében Dorog környékén a legmagasabb, 10,1 százalék, Tatabányán és térségében a legalacsonyabb, 8,3 százalékos.

Az igazgató elmondta, idén összesen 13 cég 1.962 munkavállalót érintő létszámleépítési bejelentését vették nyilvántartásba. Meghatározó részük a megye legnagyobb, elektronikai termékek gyártásával foglalkozó munkáltatójához, illetve annak öt beszállítójához köthető, 1.797 foglalkoztatottal. Mivel a leépítések harmadában külföldi, főleg szlovák állampolgárságú munkavállalók elbocsátásával járnak, a létszámcsökkentésben érintett és a megyében élő dolgozók létszáma 887. Május végére 1.569 betölthető állás maradt a megyei nyilvántartásban. A közvetítés révén munkához juttatott álláskeresők száma májusban 619 főt ért el, akik a nyilvántartásból kikerülteknek több mint a negyedét adták. A sikeresen közvetített álláskeresők közül 140 főt normál álláshelyre vettek fel, a többiek támogatott munkahelyre kerültek, 427 fő a közfoglalkoztatási programok résztvevőjévé vált - közölte a munkaügyi központ igazgatója.

(MTI-fidesz.hu)