FIDESZ.HU > Vélemények > Interjú Nyomtatás
Ablak bezárása
A hazáért mindhalálig
Az elmúlt nyolc-tíz évben számos, gyakran kizárólag pénzügyi szempontok szerint, átgondolatlanul végrehajtott kiszervezés, csökkentés, csonkítás történt a Honvédségen belül, ami ugyanakkor sok pénzbe került – jelentette ki a Demokratának adott interjújában Hende Csaba. A honvédelmi miniszter ugyanitt szólt a magyar katonák afganisztáni szerepvállalásáról, valamint az önkéntes tartalékos rendszerről is.
Létrehozva: 2012. június 20., 09:54

Magyar katonáink teljesítménye méltán vívta ki szövetségeseink elismerését. Honvédeink dicsőséget szereznek hazánknak, és hozzájárulnak egy sokat szenvedett ország újjáépítéséhez, valamint a regionális stabilitáshoz – jelentette ki Hende Csaba az afganisztáni katonai szerepvállalással kapcsolatban. A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott,  a magyar katonák ezáltal megismerkedhetnek a legkorszerűbb haditechnikával, „sőt, honvédeink helytállásának elismerésekképp és azt segítendő partnereink felbecsülhetetlen értékű haditechnikai támogatást nyújtottak és nyújtanak nekünk”.

Az elmúlt nyolc-tíz évben számos, gyakran kizárólag pénzügyi szempontok szerint, átgondolatlanul végrehajtott kiszervezés, csökkentés, csonkítás történt a Honvédségen belül, ami ugyanakkor sok pénzbe került – szögezte le a politikus az előző kormányoktól örökölt helyzetről szólva. A honvédelmi miniszter példaként a nagytarcsai és a szombathelyi laktanyát és a tapolcai kiképzőbázist említette. Rémisztő volt ez a teljes koncepciótlanság és hozzá nem értés – jelentette ki.

Hende Csaba az interjúban beszélt az önkéntes tartalékos rendszer felépítéséről is. Mint mondta, már háromezren kötöttek szerződést a Honvédséggel, és több ezren vannak azok is, akik már regisztráltak, de még nem estek át a szükséges alkalmassági vizsgákon. A nagy érdeklődés alapján ki merem jelenteni, hogy a tartalékos rendszer igazi sikertörténet lehet – hangsúlyozta.

A teljes interjú a Demokrata június 20-án megjelent számában olvasható.