FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Két stratégia - Stratégiai kettős
Henry Kissinger - az élő legenda és Amerika legsikeresebb külügyminisztere - briliáns könyvet irt Kínáról. Szerzőnk szerint Kína négyezer éves civilizáció, kétezer éves állam, több évtizedes permanens forradalom, 40 éves nyugati nyitás és 30 éve tartó kormányzati reform révén vált a világgazdaság második legerősebb szereplőjévé. Kína jó úton van „századunk rejtvényének” megoldása felé: sok százmillió embert emel ki a szegénységből. Vezetői a 2000 és 2020 közötti időszakot a „stratégiai lehetőség” korának tartják: ha századunk első ötödét Kína jól használja ki, nyer. Ha nem: veszíthet.
Létrehozva: 2012. június 22., 10:13 | Utoljára frissítve: 2012. június 22., 10:14

Kína a békés fejlődés stratégiáját követi, óriási sikerrel. Épít az ősi stratégiára, amit a go játék és Szun-ce jelképeznek. Jó előkészítés, a körülmények teljes ismerete, alapos önismeret, az ellenfél megtévesztése, a peremek elfoglalása, az ellenséges koalíció megelőzése, a pszichológiai előny megszerzése, az ellenfél körbekerítése, a nyílt ütközet elkerülése felé tett lépések vezetnek győzelemhez. A nyugati stratégia épp fordított. Olyan, mint a sakk: minél gyorsabban túlerőre szert tenni, elfoglalni a közepet, jó pillanatban és közvetlen ütközetben döntő csapást mérni az ellenfél leggyengébb pontjára, egyeduralkodó szerepre szert tenni és ezt a feljövő újak megosztásával megőrizni.

Kissinger óvja Kínát attól, hogy letérjen a békés és harmonikus útról, megismételve Németország és Japán 100 évvel ezelőtti hegemón kísérletét. Amerikát is óvja attól, hogy századunkban Kína ellen használja a nyugati stratégiát: más időben élünk, Kína is más, mint az Egyesült Államok eddigi partnerei. Azt ajánlja, hogy a két hatalom együtt építse fel a „Csendes-óceáni Közösséget”, békés együttműködéssel. Bölcs tanácsok ezek.

A teljes publicisztikát a Heti Válasz csütörtöki számában olvashatja.