Együttműködik a budapesti kormányhivatal és Józsefváros
2012. június 22., 11:57
A közérdekű munka mint büntetés hatékony végrehajtásáról, valamint az áldozattá válás megelőzéséről és az érintetteknek nyújtott jogsegélyről szóló együttműködési megállapodást kötött pénteken a Fővárosi Kormányhivatal és a VIII. kerületi, józsefvárosi önkormányzat.

Az aláírási ünnepségen Pesti Imre, a Fővárosi Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott úgy vélte, hogy az együttműködés az áldozatok és a közérdekű munkára ítéltek számára is kedvező lehet. Álláspontja szerint az áldozatok védelme az elmúlt években nem kapott kellő hangsúlyt, pedig az áldozatsegítés kifejezetten fontos terület.

A közérdekű munkára ítéltek kapcsán megjegyezte: a társadalmi igazságosság megkívánja, hogy ha valaki valamit elkövet, azt ne csak büntetésként "ülje le" vagy fizesse meg, hanem próbálja helyrehozni. A kormánymegbízott szerint része egyfajta nevelésnek, ha az érintettek megpróbálnak helyrehozni valamit abból, amit elkövettek, s annak egyúttal fontos társadalmi üzenete is van.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere a kormány közbiztonságot javító célkitűzéseit idézve arról beszélt, hogy a társadalom igazságérzetének kielégítése, ha a kisebb súlyú bűncselekmények elkövetői a "társadalom szeme láttára" hozzák helyre tetteiket. A bűnügyi szempontból egyik legterheltebb kerület vezetője elmondta: a városrészben élőkben "dúl a társadalmi elégedetlenség" amiatt, hogy szembesülnek azzal, a bűnelkövetők nem a társadalom javára, hanem terhére kapják a büntetést.

A polgármester mintaszerűnek nevezte, hogy az érintettek nem a 134 százalékos kihasználtsággal működő börtönök zsúfoltságát növelik, s nem is pénzbüntetést kapnak, amelyet sokan nem tudnak megfizetni, hanem a köz javára dolgoznak. Jelezte: törekedni fognak arra, hogy "a józsefvárosiak lehetőleg felismerjék a közterületek rendberakása közben azokat, akik őket áldozattá tették".

Kocsis Máté az áldozattá válás megelőzése kapcsán ismertette, hogy fórumokat szerveznek a veszélyeztetett, idős, egyedül élő embereknek, akik nem tudják kiszűrni, ki a valódi és ki a hamis gázóra-leolvasó, a jó és a rossz szándékú szomszéd. A bűnmegelőzési és az áldozatoknak szóló jogsegély lehetőségéről levélben tájékoztatnak minden VIII. kerületi nyugdíjast.

Pálvölgyi Ákos, a kormányhivatal igazságügyi szolgálatának szakigazgatási vezetője kérdésre válaszolva elmondta: a közérdekű munka lakhely szerinti szűrésében partnerei az önkormányzatnak, így az elkövetők "hazai pályán" tehetik jóvá, amit elkövettek.

(MTI-fidesz.hu)