ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Újabb sikeres szerződésmódosítás

Létrehozva: 2012. június 26., 13:44
nyomtat küld

Hende Csaba honvédelmi miniszter és norvég partnere, Espen Bart Eide védelmi miniszter jelenlétében írták ma alá Oslo-ban a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal, valamint a Kongsberg Defence and Aerospace norvég hadiipari vállalat közötti, katonai URH rádiók beszerzéséről és szállításáról szóló, 2003-ban megkötött szerződés módosítását. A módosítás értelmében a jelenleg hatályos szerződésmódosításban meghatározott darabszámú rádiómennyiség hátralévő részét a korábbinál kedvezőbb ütemezéssel szállítja majd a norvég fél, így a – változatlan mértékű – magyar fizetési kötelezettségek hosszabb időtávon, arányosabban oszlanak majd el.

A magyar hadfelszerelési igényeknek megfelelő számú eszközök utolsó darabjainak szállítására és az utolsó részletek kifizetésére a szerződésmódosításban foglaltak szerint 2018-ban fog sor kerülni. A megrendelt rádiók darabszámának és a szerződés összegének változatlansága melletti futamidő hosszabbítás hónapokon át tartó tárgyalássorozat eredménye. A megállapodás egyben megnyugtató lezárása a két ország és a szerződő felek hosszú évek óta húzódó jogi és diplomáciai vitájának. (A norvég fél korábban pert indított a Honvédelmi Minisztériummal szemben, melyet a tárca 2011 őszén nyert meg, miután a választott bíróság elutasította a Kongsberg 27 millió eurós követelését.)

A szerződés módosításával egyidejűleg – az NGM és a Kongsberg által megkötött ellentételezési megállapodás módosításával – a norvég fél kötelezettséget vállal arra, hogy munkahelyteremtés és a hadiipar fejlesztése céljából másfél éven belül egy javítóbázist hoz létre a HM tulajdonában álló ArmCom hadiipari Zrt. bázisán. Hende Csaba honvédelmi miniszter a szerződés aláírását megelőzően kétoldalú megbeszélést is folytatott partnerével Espen Bart Eide norvég védelmi miniszterrel, akivel megvitatták a regionális együttműködés kérdéseit, értékelték a chicagói NATO-csúcs eredményeit, a NATO parancsnoki rendszer átalakítását, valamint szót ejtettek a NATO afganisztáni szerepvállalásának jövőjéről is.

(Honvédelmi Minisztérium)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések