ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Júliustól gyorsul az örökbefogadás és az apai elismeréshez kapcsolódó ügyintézés

Egyszerre támogatja a családokat, a gyermekvállalást és csökkenti a felesleges bürokráciát a családjogi törvény csütörtökön kihirdetett módosítása. A kormány intézkedéseinek köszönhetően már mostantól több lépcsőben egyszerűsödnek és életszerűbbek lesznek az örökbefogadáshoz és az apai elismeréshez kapcsolódó eljárások, ennek köszönhetően már idén több száz örökbefogadást kezdeményező család számára lesz könnyebb az ügyintézés.
Létrehozva: 2012. június 29., 09:25
nyomtat küld

Az eddigieknél erősebb lesz az örökbefogadott azon joga, hogy a származását megismerhesse. A gyámhatóság tájékoztatást adhat az érdeklődőnek az örökbefogadására és vér szerinti testvérire vonatkozó kérdésekben. Emellett fontos változás, hogy az örökbefogadott az egészsége szempontjából a vér szerinti szülőkre vonatkozó információkat is kérhet a javaslat értelmében a gyámhatóságtól, amennyiben szüksége van rá.

Eddig az örökbefogadott csupán a vér szerinti szülője adatairól kérhetett tájékoztatást, és ehhez szükség volt a vér szerinti szülő hozzájárulására is. Mostantól a gyámhatóság köteles lesz tájékoztatni a kérelmezőt arról, hogy őt örökbe fogadták-e, él-e a vér szerinti szülője, illetve van-e testvére, féltestvére.

Jelenleg a testvér megismerése csak akkor lehetséges, ha az örökbe fogadott gyermek vér szerinti szülője abban aktívan közreműködik és ennek nincs olyan akadálya, hogy a testvért más család örökbe fogadta volna. Így az elhunyt vagy ismeretlen helyen tartózkodó, illetve nem együttműködő vér szerinti szülő lehetetlenné tehette a testvérek felkutatását.

Az örökbe fogadott gyermeknek ugyanakkor fontos érdeke fűződik a származás megismerése körében a testvér, féltestvér megismeréséhez is. Indokolt lehetőséget biztosítani, hogy ezt önállóan, a vér szerinti szülő hozzájárulása, illetve az ő felkutatása és megismerése nélkül is megtehesse.

A vér szerinti szülő, testvér, féltestvér személyazonosító adatairól ugyanakkor továbbra is csak hozzájárulás esetén adhat a gyámhatóság tájékoztatást a javaslat szerint is. Új eleme a szabályozásnak az is, hogy a vér szerinti szülőnek az örökbefogadott egészsége szempontjából jelentős egészségügyi adatairól a gyámhatóság az adatkezelőtől való adatlekéréssel, „anonimizált” formában – az örökbefogadott kérelmére – tájékoztatja az örökbefogadottat (illetve törvényes képviselőjét).

Egyszerűsödik a külföldön történt örökbefogadás hazai elismerése is. A hatóságok névváltozatási kérelmek formájában évente 25-30 ilyen üggyel szembesülnek. Különösen az esetekben volt eddig nehézkes az ügyintézés, amikor magyar örökbefogadó külföldön fogad örökbe kiskorú magyar állampolgárt, és e kiskorú magyar állampolgár már nagykorúként Magyarországon kéri a külföldön történt örökbefogadása elismerését. A másik nehézkes eset volt eddig, amikor a külföldi örökbefogadó külföldön fogad örökbe kiskorú magyar állampolgárt, és e kiskorú magyar állampolgár már nagykorúként Magyarországon kéri a külföldön történt örökbefogadása elismerését.

A gyermekek érdekeit szem előtt tartva gyorsabban, kevesebb utánjárással lesznek intézhetőek az apai elismeréshez kapcsolódó eljárások. Jelenleg több szerv előtt lehet teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tenni és a szabályozás ponttalansága miatt – nincs pontosan rögzítve, hogy a gyermek nevének megadása is kötelező adat – számos hiányos nyilatkozat keletkezik. A teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat során gyermek nevéről is nyilatkozni kell, így nem kell a nyilatkozattevőnek később ezt külön pótolnia.

Emellett az eddigi hosszas hazautazások és ügyintézés helyett, a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozathoz szükséges hozzájáruló nyilatkozatot a tiszteletbeli konzuli tisztviselő előtt is meg lehet majd tenni. A magyarországi ügyintézés megkönnyítése érdekében pedig lehetőség lesz a nyilatkozatot kormányablaknál is megtenni.

Az örökbefogadott gyermek biztonsága és családi kapcsolatai tartósságának megőrzésére is nagyobb figyelmet fordítanak az új szabályok. A felbontott örökbefogadásokat követően a gyermekek újabb örökbe fogadási eljárás nélkül a lehető leghamarabb új szülőkhöz kerülhet és családban folytathatja életét.

További egyszerűsítések várhatóak még, különösen az örökbefogadott gyermek okmányaival kapcsolatos eljárások egyszerűsítésében. A cél, hogy az örökbefogadott gyermek új anyakönyvi kivonatát, új személyi igazolványát, TAJ kártyáját és új adószámát is mielőbb ki lehessen állítatni, ugyanolyan könnyen és automatikusan, mint amikor valakinek gyermeke születetik.

(Kiadta: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések