"A foglalkoztatottság nő, az államadósság csökken" + videó
2012. július 4., 10:44
A közgazdászok és szakértők némelyike viszont úgy véli, kérdéses az akcióterv fedezete. Erre reagálva Rogán Antal kedden az m1 Az Este című műsorában elmondta: a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítja majd a megfelelő forrásokat a munkahelyvédelmi programhoz. A költségvetésbe rengeteg tartalékot terveztek, emellett a lehető legpesszimistábban becsülték meg a kamatkiadásokat és az árfolyamot – tette hozzá a politikus.

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy az elmúlt két évben sikeresen teljesítették a hiánycélt, és ez így lesz 2013-ban is. A foglalkoztatottság nő, az államadósság csökken, Magyarország több mutató tekintetében is jobban teljesít, mint sok uniós tagállam – hangsúlyozta Rogán Antal.

A Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Államkincstár megadóztatásával kapcsolatban megjegyezte: elismeri, hogy ez szokatlan lépés. Ám ha a kereskedelmi bankoknak fizetniük kell, akkor miért ezek legyenek a kivételek? – tette fel a kérdést. Simor András jegybank elnök szerint az intézkedés törvényellenes, és azt is kifogásolta, hogy nem volt egyeztetés az ügyben. Rogán Antal azt hangoztatta, a parlamentnek megvan a joga ahhoz, hogy forrásokat teremtsen.

A politikus szerint emiatt nem csúszhatnak az IMF-tárgyalások. Kifejtette: a magyar kormány eddig is többször megvédte a saját álláspontját a nemzetközi szervezetekkel szemben, és ez a jövőben sem lesz másként. A munkahelyvédelmi programról elmondta: a cél az, hogy megvédjék a munkahelyeket, és emellett újakat teremtsenek.

(hirado.hu-fidesz.hu)