FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
Latorcai Csaba hivatalos látogatáson fogadta a németországi Szász Állami Tudományos és Művészeti Minisztérium munkatársait
Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzeti, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára 2012. július 03-05. között hivatalos látogatáson fogadta a németországi Szász Állami Tudományos és Művészeti Minisztérium munkatársait.
Létrehozva: 2012. július 9., 11:04 | Utoljára frissítve: 2012. július 9., 11:05

A Németországban hivatalosan elismert négy kisebbség közül a szorbok jelentős része él Szászországban. Az ügyeikkel foglalkozó minisztérium munkatársai, Thomas Früh helyettes államtitkár és Stanislaw Brezan szorb megbízott – a delegáció tagjai – elmondása szerint a közösség válaszút elé érkezett. A szláv etnikumú szorb kisebbség tagjait jelenleg a Domowina nevű egyesület fogja össze és képviseli érdekeiket. Azonban sokan közülük úgy gondolják, hogy a kisebbség tagjai számára hasznosabb lenne egy magasabb érdekképviseleti forma. A szakemberek korábban is keresték a kapcsolatot a hazai nemzetiségpolitikáért felelős államtitkársággal és most azért utaztak Magyarországra, hogy a gyakorlatban vizsgálják meg nemzetiségi önkormányzataink működését, amely egy pozitív alternatíva lenne számukra.

Latorcai Csaba Magyarország nemzetiségpolitikájának eddig elért eredményeit és távlati céljait ismertette a német delegációval. A látogatás alatt több nemzetiségi önkormányzatunk mindhárom szintjével és az általuk működtetett kulturális és oktatási intézményekkel ismerkedtek a vendégek.

A látogatás végén a helyettes államtitkár abban egyezett meg tárgyaló partnereivel, hogy továbbra is szoros munkakapcsolatban maradnak és felajánlotta segítségét a magyarországi nemzetiségpolitika jó gyakorlatának németországi átültetéséhez.