Tarlós: Ma tényleg okunk van boldognak lenni + képek
2012. július 10., 13:38
Átadta a francia Alstom Transport az első Metropolis típusú szerelvényét Budapestnek kedden, a 2-es vonal Puskás Ferenc Stadion állomásán. Az ünnepségen Tarlós István főpolgármester reményét fejezte ki, hogy a budapestiek elégedetten használják majd a szerelvényt. Patrick Kron, az Alstom-csoport elnök-vezérigazgatója az átadáson kiemelte: a fővárosiak kényelmes és megbízható kocsikon utazhatnak majd. Képgalériánk megtekinthető itt.

Az átadó ünnepség után este nyolcig megtekinthetik az érdeklődők is a szerelvényt az állomáson. A most átadott szerelvény szeptember elején áll forgalomba, addig további két Metropolis érkezik Budapestre. A francia cég 22 szerelvényt gyárt a 2-es vonalra 150 millió euróért; a szerződést még 2006-ban kötötték.

Tarlós István beszédében azt mondta, hogy Budapestnek komoly kármentést kellett végrehajtania a szerződéssel kapcsolatban, és azt végül a "sírból" hozták vissza. „Voltak pillanatok, amikor azt hittük, hogy a vágányzár teljes és visszavonhatatlan, a szerelvény azonban állomásra érkezett a szó szoros és képletes értelmében egyaránt” – fogalmazott a főpolgármester.

Hosszú tárgyalásokon végül 2011 nyarán megállapodtunk – emelte ki. Reményét fejezte ki atekintetben is, hogy „ez a nehézségekkel terhelt” metróberuházás alakulhat úgy, hogy több örömet okoz a város lakóinak, mint bosszúságot. "Ma tényleg okunk van boldognak lenni" – húzta alá Tarlós István. Végül a főpolgármester megköszönte a döntéshozóknak és műszaki szakembereknek, hogy áldozatos munkájukkal hozzájárultak a projekt sikeréhez.

Pont került bizonyos félreértésekből fakadó problémák végére

Patrick Kron, az Alstom-csoport elnök-vezérigazgatója az átadáson arra emlékeztetett, hogy egy éve írta alá Tarlós Istvánnal azt a megállapodást, amely "pontot tett bizonyos félreértésekből fakadó problémák végére". Minden kívánságnak eleget tettek, és a járműveket időre leszállították – tette hozzá.

Patric Kron külön köszönetet mondott főpolgármesternek, amiért új lendületet adott a projektnek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a világon közlekedő metrószerelvények közül minden negyediket az Alstom gyárt. A budapestiek kényelmes és megbízható szerelvényeken utazhatnak majd - hangsúlyozta. Patrick Kron mások mellett köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek, a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak és a francia követségnek is.

Korszerű szerelvények az Alstom katowicei gyárából

Egy szerelvény 100 méter hosszú, 1023 utast tud szállítani, 209 ülőhely van benne. Az utasok gyorsabb be- és kiszállásáról az ötkocsis, oldalanként 20 ajtós szerelvényen oldalanként négy, a többinél szélesebb ajtó gondoskodik. A szerelvények légkondicionáltak, modern utastájékoztató berendezéssel szerelték fel őket, és teljes hosszában átjárhatók a csuklókban kialakított, másfél méter széles átjáróknak köszönhetően.

A Metropolist Franciaországban tervezték, hajtásrendszere viszont Magyarországon készült. A jármű gyártásakor felhasznált anyagok 98 százalékban újrahasznosíthatók, a kocsikat az Alstom katowicei gyárában szerelték össze. A világ 45 városában több mint 4 ezer ugyanilyen típusú metrókocsi közlekedik, amelyek naponta több millió utast szállítanak. Az átadáson jelen volt Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője, Urbán György, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke és Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete is.

(fidesz.hu)