A nemzedékek közötti szolidaritás átfogó kötelesség
2012. július 12., 18:33
A nemzedékek közötti szolidaritás a zsidó-keresztény hagyományokban, valamint más vallások tanításában gyökerező kötelezettség - hangsúlyozta Surján László, az Európai Parlament (EP) néppárti alelnöke csütörtökön Brüsszelben azon a sajtótájékoztatón, amelyet az uniós intézmények irányítói és különböző európai egyházi vezetők közös tanácskozása után tartottak.

A nemzedékek közötti szolidaritás ugyanakkor nem csupán vallásos hit kérdése, hanem ezen túlmenően konkrét pénzügyi hatással is jár, hiszen "a mai adósságra úgy kell tekinteni, mint a holnap potenciális adójára" - mondta Surján, aki Martin Schulz EP-elnök távollétében képviselte a találkozón az Európai Parlamentet. Mint a KDNP-s politikus kifejtette, az adósság csökkentése ennek folytán a nemzedékek közötti igazságosság kérdése is.

Az eszmecserén keresztény, zsidó, mohamedán, hindu, valamint bahai' egyházi személyiségek is részt vettek.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón - szintén a szolidaritás szempontjára helyezve a hangsúlyt - külön is felhívta a figyelmet "a nyugdíjrendszerekbe rejtett időzített bomba" veszélyeire, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pedig arról beszélt, hogy a szolidaritás erősítésében kitüntetett szerepük van az egyházaknak.

Újságírói felvetésre Barroso kitért arra, hogy az Európai Unió nem csupán elvi nyilatkozatokkal, hanem konkrét politikai, diplomáciai eszközökkel is fellép minden olyan esetben, amikor valamilyen vallási közösség jogait megsértik, illetve bármely vallási kisebbséget akadályozzák a hitéleti tevékenység folytatásában.

(MTI-fidesz.hu)