A kormányfő és az MKIK elnökének közös nyilatkozata
2012. július 17., 13:24
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével tárgyalt kedden a miniszterelnök és a kormány több tagja, a Fidesz szövetségeseivel és együttműködő partnereivel kezdett konzultációsorozat részeként. A rendkívüli elnökségi ülésen a résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el. Ebben rögzítették, hogy a korábbi megállapodásban foglalt közös célok érdekében végzett eddigi együttműködés eredményes, és érdemes a folytatásra.

Az alábbiakban szó szerint közreadjuk a nyilatkozatot:

Az aláírók megállapítják, hogy a korábbi megállapodásban foglalt közös célok - a magyar gazdaság talpra állítása, a munkahelyek megvédése, a kis- és közepes vállalkozások támogatása, valamint hazánk versenyképességének javítása - érdekében eddig folytatott együttműködés eredményes. Érdemes a folytatásra.

A kormány több kamarai javaslatot is sikerrel épített be a programjába; például a Széchenyi Kártya továbbfejlesztését, a közbeszerzési szabályok megváltoztatását, a szakképzés átalakítását, az uniós források átcsoportosítását gazdaságfejlesztési célokra, a versenyképes adórendszer kialakítását, a kereskedelemfejlesztés átszervezését.

Mindez lehetőséget teremt arra, hogy továbblépjünk az együttműködésben, elsősorban a magyar munkahelyek védelme, új munkahelyek teremtése terén.

A kamara arra hívja fel a kormány figyelmét, hogy fel kell gyorsítani a meglévő források kihelyezését. A kamara sürgeti a gazdaság további élénkítését, amelynek fontos eleme, hogy javuljon a vállalatok finanszírozása. A kormány vállalja, hogy elősegíti a felnőttképzés, a szakképzés és a felsőoktatási gazdasági igényekhez való igazítását. A magyar kormány vállalja továbbá, hogy csökkenti a vállalkozások bürokratikus terheit, ezzel is támogatva a gazdaság versenyképességét.

Ezért az aláírók közös nyilatkozatban deklarálják, hogy együttműködnek a kormány által előterjesztett munkahelyvédelmi akció mielőbbi sikeres megvalósításában.

A nem csituló európai válság közepette a magyar kis- és közepes vállalkozások versenyképességének, munkahelymegtartó és munkahelyteremtő képességének erősítésével több százezer munkavállaló munkahelyét védhetjük meg és több tízezer vállalkozás számára könnyítjük meg a munkahelyteremtést.

Budapest, 2012. július 17.

Orbán Viktor
Parragh László