ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Újabb 10 milliárdos pályázati forrás kulturális intézményeknek

A kulturális intézményrendszer számára az elmúlt években egyedülálló lehetőséget teremtettek az Új Széchenyi Terv fejlesztési forrásai, amelyből bővíthették és fejleszthették szolgáltatásaikat valamint infrastrukturális ellátottságukat. Egy augusztusi forrásátcsoportosításról szóló kormányhatározatnak köszönhetően újabb 10 milliárd forintos keret nyílik meg az ágazat előtt.
Létrehozva: 2012. augusztus 16., 12:54
nyomtat küld

Az Új Széchenyi Terv forrásaiból eddig megvalósuló kulturális fejlesztések elsősorban olyan közoktatást támogató programok, amelyek elősegítik a gyermekek személyiségfejlődését, kreatív képességeik kibontakoztatását, hátrányaik kompenzálását, valamint a hátrányos helyzetű településeken a kulturális javakhoz való hozzáférést. A sikeres pályázatok révén csökkenhet a fiatalok korai iskolaelhagyása, amivel a kulturális intézmények hozzájárulhatnak a társadalmi felzárkóztatáshoz.

Az Új Széchenyi Terv pályázati lehetőségeit eddig is komoly érdeklődés kísérte, hiszen ezek segítségével tudják az intézmények európai színvonalúvá fejleszteni infrastruktúrájukat, bővíteni és színesíteni szolgáltatásaikat. Ezek a források lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a könyvtárak, a múzeumok, a levéltárak és a közművelődési intézmények korszerű informatikai infrastruktúrát alakítsanak ki. A leszakadó térségekben megvalósuló sikeres projektek mérsékelhetik a szegénységből eredő, a család és az iskola által nem leküzdhető hiányokat és hátrányokat.

Az Új Széchenyi Terv kulturális pályázatai eddig több mint kétezer kedvezményezett számára tették lehetővé a fejlesztéseket.
A kormány döntésének köszönhetően most több, korábban benyújtott, megvalósításra érdemesnek ítélt, és csak forráshiány miatt nem támogatott projekt indulhat el. Az újabb pályázati forrásból az úgynevezett kreatív ipar már elfogadott 58 pályázata mellett további 61, míg a könyvtári pályázatok esetében a 36 elfogadott mellett újabb 56 projekt kaphat támogatást.

A forrásátcsoportosítással a korábban tervezett támogatási összeg közel kétszeresére nőtt, így összesen 5,8 milliárd forint áll e célra rendelkezésre. A „Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában” című pályázatra az eddigi 2,1 milliárd forint helyett pedig 8,5 milliárd fordítható. Ezzel együtt bővülhet a pályázók köre, és a lehetőség a közművelődési területén dolgozó civil szervezetek előtt is megnyílik.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések