Firtl: Szent István műve mai létünk és jövőnk alapja
2012. augusztus 21., 10:54
„Szent István az a király és szent, aki egyház- és nemzetépítőként tudatosította a magyarokban és az akkori Európával, hogy adottságai, teljesítménye és szellemi gazdagsága tekintetében a magyarok helye a legrangosabb nemzetek között van. Ez az elsőség pedig nemcsak hitet jelent, hanem azt is, hogy a magyarságnak küldetése, feladata, felelőssége van, és ezáltal - ami a legfontosabb - jövője” - fogalmazott Firtl Mátyás a Sopronban tartott Szent István-ünnepen.

Ünnepi szabadtéri szentmisével emlékeztek államalapító Szent István királyra Sopronban, amelyet Böcskei Győző, a Szent István templom plébánosa celebrált a Szent István Parkban. A plébános ünnepi gondolatai után megnyitotta a Szent István évet. A szentmisét követően Orbán Júlia versmondó Nagy Gáspár versét szavalta el, majd Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

„Szent István az a király és szent, aki egyház- és nemzetépítőként tudatosította a magyarokban és az akkori Európával, hogy adottságai, teljesítménye és szellemi gazdagsága tekintetében a magyarok helye a legrangosabb nemzetek között van. Ez az elsőség pedig nemcsak hitet jelent, hanem azt is, hogy a magyarságnak küldetése, feladata, felelőssége van, és ezáltal - ami a legfontosabb - jövője" - fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő.

Firtl Mátyás azzal folytatta: „Szent István hite, világnézete nemcsak a keresztény ember személyes életprogramja, hanem államalapítói küldetésén keresztül a nemzet évezredekre ható életprogramjává is válik. Isten-, nemzet-, ember-központú világnézet! A megmaradás, a fejlődés és a felemelkedés isteni és világi parancsai, az életprogram fő elemei Szent István említésében: a hit megőrzése, az egymás tisztelete, az igaz ítélet és türelem gyakorlása, az idegenek befogadása, az elesettek segítése, a bölcsességgel meghozott tanácsok, az idősek tisztelete, az imádság megtartása, a kegyelmesség, a megbocsátás, az alázat, a becsületesség. Szent István mindezeket nem csak felsorolja, hanem országépítőként, királyként, előljáróként és magánemberként egyaránt megtartja" - zárta szavait.

(firtl.sopron.hu - fidesz.hu)