A pénz mint koncentrált erőszak
2012. augusztus 24., 09:41

S. Király Béla: Margaret Thatcher kendőzetlenül kimondta: "Olyasmi, hogy >társadalom< nem létezik, csak egyének és családok vannak." Ez a Thatcher megfogalmazta neoliberális jéghegy lékelte meg a jóléti állam Titanicját, noha Leszek Kolakowskitól tudjuk: a jóléti állam együtt jár azzal, hogy a gyenge többséget védelmezzük az erős és kiváltságos kisebbségekkel szemben. Nos ez a kisebbség szétválaszthatatlanul összefonódott, és arcátlanul agresszívvé vált. Az Egyesült Államok, Kína, Brazília, India irányából érkező külső kihívásokra nem az európai szuverenitás és önazonosság reflexiójával válaszolnak, hanem saját állampolgáraik megsarcolásával, akiknek keresztény identitását megtiltották bevenni az európai alkotmányba. Ennek az elitnek azonban maradt még annyi egója, hogy az eltávozott szülők által megbízott nagyobbik fiú erejét fitogtassa a szoclib elitjétől tönkretett Magyarországgal szemben.

(Magyar Nemzet, 2012. augusztus 24.)