ajánlott oldalak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindent megtesz a körösszakáli román iskola működésének biztosításáért

Háromoldalú egyeztetést kezdeményezett a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) a Hajdú-Bihar megyei Bihar Román Nemzetiségi Kéttannyelvű Általános Iskola és Óvoda működtetésével kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumánál.
Létrehozva: 2012. augusztus 24., 10:46 | Utoljára frissítve: 2012. augusztus 24., 13:43
nyomtat küld

Az egyeztetésen részt vett Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a MROÖ részéről Kreszta Traján, elnök valamint Körösszakáll polgármestere, Samók Gyula és Eszenyi Antal Bedő község polgármestere.

Az egyeztetésre azért volt szükség, mert az új nemzetiségi törvény elfogadásával lehetővé vált, hogy az intézményt - a fenntartó települések költségvetési nehézségeire tekintettel - soron kívül is fenntartásba átvehesse a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata. Az MROÖ teljes mértékben nyitott az intézmény átvételére és további működtetésére.

Az átadás-átvételi egyeztetés azonban az elmúlt hetekben elakadt, mivel a jelenlegi fenntartó települések önkormányzatai ragaszkodnak ahhoz, hogy az MROÖ vállalja át a korábban felgyülemlett adósságaik kiegyenlítését. E vállalás hiányában a fenntartó nem hajlandó lezárni az átadás folyamatát - annak ellenére, hogy vélhetően, és az egyeztetésen tett nyilatkozata alapján nem fogja tudni megnyugtató módon működtetni az intézményt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata továbbra is bízik abban, hogy rövid időn belül sikerül az intézmény átadása, és a települések vezetői nem kívánják veszélyeztetni a helyi - nem csupán nemzetiségi -gyermekek oktatását. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálja további jogi intézekedések megtételének lehetőségét a helyi gyermekek nemzetiségi oktatásának további biztosítása érdekében.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ