ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Szabó Erika és Jozef Buček, a Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság társelnökei Budapesten találkoztak

Infrastruktúra fejlesztés, határon átnyúló közösségi közlekedés helyzete, munkavállalási kérdések - többek között ezekről a témákról egyeztetett a Határon Átívelő Együttműködést Szolgáló Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság társelnöki ülése ma a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban.
Létrehozva: 2012. augusztus 28., 17:08
nyomtat küld

Az esemény vendéglátója a Bizottság Magyar Tagozatának elnöke, Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára volt, aki először találkozott a Bizottság Szlovák Tagozatának újonnan kinevezett elnökével, Jozef Bučekkel, a szlovák Belügyminisztérium államtitkárával.
    
A résztvevők áttekintették Vegyes Bizottság munkája nyomán az elmúlt években elért eredményeket és az előttük álló, megoldásra váró feladatokat. Mint Fónagy János, a Vegyes Bizottság magyar tagozatának alelnöke kifejtette, a bizottság előtt álló fontos feladat az infrastruktúra további fejlesztésének elősegítése, amelyhez szilárd alapot biztosít a két állam kormánya által februárban aláírt keret-megállapodás a közös államhatáron átvezető közutak forgalmi jellegéről. Az idén átadott két Ipoly-híd után újabb két híd építése kezdődhet meg a két kormány megállapodása alapján az északi határfolyón.
    
Az infrastruktúra fejlesztése mellett jelentős hangsúlyt kapott a határon átívelő közösségi közlekedés helyzete, a vasúti, illetve autóbusz-közlekedés fejlesztésének lehetőségei a határ menti területeken, megkönnyítendő a határ két oldalán élő állampolgárok munkába járását, mindennapi kapcsolattartását.
    
A határon átnyúló munkavállalás elsősorban a nyugati határvidéken élőket érintő kérdés, míg a keleti határszakaszon mindkét állam nagyon hasonló foglalkoztatási problémákkal néz szembe. A két állam közös feladata a határtérségek fejlesztése, a munkavállalás megkönnyítése a határok átjárhatóságának biztosításával. A határok átjárhatósága az egészségügyi együttműködések területén is fontos követelmény, ahol két jelentősebb megoldandó probléma merül fel: a mentőautók közlekedésére vonatkozó szabályok összehangolásának kérdése, illetve a határon átnyúló egészségügyi szolgáltatások finanszírozása egyszerűsítésének szükségessége.
    
A bizottság tárgyalt a vidékfejlesztésről és a helyi termelők támogatásáról is. A felek álláspontja szerint közösen kell a tradíciókat őrizni és felhívni a határtérségben élők figyelmét az új uniós forrásokra. Különös figyelmet érdemel a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírni tervezett pályázat, mely a LEADER csoportok nemzetközi kapcsolatainak erősítését hivatott támogatni.
    
Az évente kétszer ülésező Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság 2004-ben alakult meg. Célja, a helyi és területi önkormányzatok és közigazgatási szervek közötti határ menti együttműködések segítése, az információcsere, a jószomszédi kapcsolatok erősítése, ösztönzése és továbbfejlesztése. A Bizottság Szabó Erika elnöksége alatt elsősorban a határon átnyúló infrastruktúra fejlesztésének, és az európai területi társulások (ETT-k) alapításának, működtetésének támogatásában ért el jelentős sikereket. A Határon Átívelő Együttműködést Szolgáló Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság következő, 16. ülésére Magyarországon, várhatóan október közepén kerül sor, Visegrádon.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium,Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, Sajtó Főosztály)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések