FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Fordulat
Egy jó és egy rossz hír is kijutott nekünk tegnapra. Kezdjük a jóval. Egyrészt két év óta először – végre! – csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ha ez a fordulat tartós, és az MNB ebben az irányban halad tovább, olcsóbban lehet majd itthon hitelhez jutni.
Létrehozva: 2012. augusztus 29., 09:14

Mivel még mindig nálunk a legmagasabb a kamatszint a régióban, ezért csak reménykedhetünk, hogy egy óvatos, de egyértelmű kamatvágási sorozat kezdődött el tegnap. A gazdaság kilábalása szempontjából fontos beruházásokhoz ugyanis hitel kell, a jelenlegi kamatokat ugyanakkor tisztességes üzemmódban képtelenség kitermelni. Ám nyilvánvalóan nem csak a jegybankon múlik, hogy meddig lehet kamatot vágni a jövőben. Mindenesetre Magyarország kockázati megítélése az adósságcsökkentés miatt javult, a forint árfolyama viszonylag stabilan alakul már hetek óta, és a nemzetközi pénzpiaci kedélyek is kissé lehiggadtak.

Ami pedig a hazai tényezőket illeti: a gazdaság megtorpanása, az exportpiacainkról érkező rendelések szűkössége, valamint a hiteleit törlesztő lakosság gyér fogyasztása szinte kikövetelte a kamat csökkentését. Sőt, óvatos optimizmussal előretekintve, a Nemzetközi Valutaalappal a jövő hónaptól kezdődő tárgyalások előrehaladása szintén a kamatvágási feltételeket javíthatja, így lépésről lépésre kikecmereghet a szinte uzsorahitelnek nevezhető drága pénz miatt ördögi körbe került gazdaság.

A másik hír szerint tegnap hivatalosan is elismerést nyert, hogy Simor András, az MNB elnöke a világ tíz legrosszabb jegybankára között található, belorusz kollégájával ketten vezetik hátulról az európai rangsort a Global Finance listáján.

Tehát nincs itt szó a jegybank elleni kormányzati támadásokról, a függetlensége megnyirbálásáról: szakmailag egy fabatkát sem ér Simor András tevékenysége. A Global Finance több szempont alapján értékelt: eszerint a magyar jegybankár alulmaradt az infláció elleni küzdelemben (az unióban nálunk a leggyorsabb a drágulás), a gazdaság élénkítésében nem tudott érdemben részt venni (nálunk a legdrágábbak a hitelek), végül levitézlett az árfolyam-stabilitás területén is.

Válság idején luxus egy országnak ilyen jegybankelnököt tartani. Ha jól tenné a dolgát, sokat segíthetne, de mivel rosszul teszi, óriási károkat okozhat.

A teljes publicisztikát az MNO-n olvashatja.