Szijjártó: Transzparensen jártunk el az azeri ügyben + videó
2012. szeptember 3., 08:42
A nemzetközi jog alapján, transzparensen, átlátható módon, és nem hasraütésszerűen járt el a kormány Ramil Sahib Saharov kiadatása kapcsán – jelentette ki Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: nemzetközi kiadatási kérdésekben egy 1983-as európa tanácsi nemzetközi egyezmény alapján járunk el 1994 óta. Eddig is így jártunk el, ezután is így fogunk eljárni – közölte Szijjártó, aki elmondta: évente átlagosan 8-12 személyt adunk át az anyaországoknak. Az a helyes, ha mindenki a saját országában tölti le a büntetését – szögezte le.

Az államtitkár cáfolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bakui látogatása során megállapodtak volna az azerbajdzsáni baltás gyilkos kiadatásáról. Azt elismerte, hogy az azerbajdzsáni fél felvetette az ügyet, ők pedig jelezték, hogy ez egy nemzetközi jogi kérdés, és transzparens eljárást fognak lefolytatni.

Tisztelettel vagyunk Örményország és az örmény nép iránt – hangoztatta Szijjártó, aki úgy vélte: az ügy kapcsán Magyarország akkor szenvedne hátrányt, ha megsértettünk volna valamilyen nemzetközi egyezményt. Aki azonban a nemzetközi jog alapján jár el, annak semmiféle félnivalója, takargatnivalója nincs. Az lenne a jó, ha ezt mindenki tiszteletben tartaná – mondta az államtitkár.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: a magyar kormány nem foglal állást az amerikai elnökválasztást kimenetelét illetően. Megismételte ugyanakkor korábbi kijelentését, miszerint a republikánus adminisztráció nagyobb figyelmet fordítana Közép-Kelet-Európa felé.

Megemlítette azt is, hogy az Egyesült Államokban óriási az államadósság és 23 millió ermber munkanélküli. Azok a válaszok pedig, amelyeket az adósságválságra adtak, egybeestek a magyar kormányzat elképzeléseinek irányával.

"Azért messze nem így van"

Az államtitkár a TV2 Mokka című műsorában feltett kérdésre, hogy meddig gyűrűzhet a diplomáciai botrány, azt válaszolta: "akkor lenne felróható bármi Magyarországnak, ha bármilyen nemzetközi egyezmény megsértésével jártunk volna el". Szijjártó Péter elmondta: azt kicsit túlzásnak gondolja, hogy a világpolitika mostani állásában egy nemzetközi kiadatási ügyet tekintenének uralkodó témának. "Azért messze nem így van" - tette hozzá.

(hirado.hu, MTI-fidesz.hu)