"Most az a probléma hogy Magyarország szabályszerűen járt el" + videó
2012. szeptember 4., 10:43
1983-ban Strasbourgban elfogadtak egy egyezményt, amelyet 1994 óta alkalmaznak hazánkban is, és ez az egyezmény szabályozza a nemzetközi kiadatási kérdéseket – hívta fel rá a figyelmet Szijjártó Péter államtitkár az Echo Tv Napi aktuális című műsorában.

A dokumentum szerint, ha valaki elkövet egy bűncselekményt egy másik országban, és ott elítélik, akkor meghatározott rend szerint lehet őt átadni büntetés-végrehajtás céljából annak az országnak, ahonnan származik.

„Most is így történt” – jelentette ki Szijjártó Péter, aki felidézte, hogy a kiadatott baltás gyilkos Ramil Safarov ügyvédje kezdeményezte a büntetés-végrehajtás céljából való áthelyezést Azerbajdzsánba. A közigazgatási és igazságügyi minisztériumba Safarov jogi képviselője ezt az igényt be is nyújtotta szabályszerűen.

Szijjártó szerint a minisztérium a nemzetközi egyezménynek megfelelően járt el. Hivatalos kérdéseket intéztek az azeri félhez, akik hivatalosan kijelentették, hogy az a cselekmény ami miatt ezt a férfit Budapesten elítélték az azerbajdzsáni jogrend szerint is bűncselekménynek számít, majd azt is közölték, hogy fent kívánják tartani Ramil Safarov büntetését.

Az államtitkár hozzátette: elmúlt napokban hallottunk spekulációkat ezzel kapcsolatban, de a lényeg az hogy Magyarország a nemzetközi egyezményekben foglaltak szerint járt el és hazánk azt várja, hogy más országok is kötelezőnek tekintsék az egyezmény betartását, mely egy Európa tanácsi nemzetközi egyezmény, amelynek Azerbajdzsán is tagja.

Véleménye szerint a bírálók eldönthetnék végre, hogy mit akarnak, mert most az a probléma hogy Magyarország szabályszerűen járt el.

Országunk évente 8-12 hazánkban letartóztatott és elítélt személyt ad át az anyaországokban a büntetés végrehajtás szempontjából és ez a jövőben is így lesz, ha fennáll a kiadatásnak a lehetősége.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a Miniszterelnökség higgadtságot szeretne kérni ezzel az üggyel kapcsolatban, hazánk nagyra becsüli az örmény népet, és szeretné, ha az örmények is látnák, hogy Magyarország nem hibázott.

(echotv.hu)