"A kohéziós politika a növekedés és a munkahelyteremtés kulcsa"
2012. szeptember 6., 16:32
Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára olasz kollégájával, Enzo Moavero EU-ügyi miniszterrel tárgyalt Rómában, az államtitkár szerint országaik álláspontja megegyezik abban, hogy az EU hagyományos politikáit meg kell védeni, a többéves költségvetési keret főösszegét nem lehet csökkenteni - olvasható az eu.kormany.hu-n.

A Európa-politikai kormányzati honlap csütörtökön tette közzé, hogy Győri Enikő és Enzo Moavero szerdai találkozójukon mindenekelőtt az unió többéves, 2014-től 2020-ig szóló pénzügyi keretének kérdését tekintette át. A felek egyetértettek abban, hogy nem szabad csökkenteni a keretköltségvetésnek az Európai Bizottság által javasolt főösszegét - idézték fel. Rámutattak arra, hogy az elhúzódó pénzügyi és adósságválságban a kohéziós politika a növekedés és a munkahelyteremtés kulcsa az unióban.

Győri Enikő és Enzo Moavero egyaránt azt hangsúlyozta: méltánytalan lenne, ha a költségvetési konszolidációt végrehajtó országokat a nekik szánt kohéziós források megnyirbálásával büntetnék. Mint írták, ugyancsak szót emeltek a közös agrárpolitika jelenlegi kiadási szintjének fenntartásáért.

A megbeszélésen a gazdasági és monetáris unió mélyítéséről és az euróövezeti válságkezelésről is szó volt. A bankunió tervét érintve Győri Enikő kifejtette, az új szabályozásnak egyenlő jogokat és kötelezettséget kell tartalmaznia az eurózóna tagjainak és az azon kívüli tagállamoknak, hogy ne zavarja az egységes belső piac működését, ne torzítsa a versenyt. Az olasz miniszter hasonló elvárást fogalmazott meg.

Közölték, Győri Enikő csütörtökön Firenzébe utazott, ahol Orbán Viktor miniszterelnök kérésére részt vesz az Európai Néppárt képviselőcsoportja vezető szervének kétnapos ülésén. Az államtitkár a tanácskozás második napján A növekedés és a szociális piacgazdaság védelme című pódiumbeszélgetésen szólal fel, az eseményen részt vesz Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke és Janusz Lewandowski pénzügyi tervezésért és költségvetésért felelős biztos is.

(MTI-fidesz.hu)