"A ma gyermekei jelentik a jövő Magyarországát"
2012. szeptember 11., 13:02
Az MVM Jövő Hídja 2012 tudománynépszerűsítő nagyrendezvényen az érdeklődők számos magyar innovációval találkozhatnak, látványos és izgalmas ízelítőt kaphatnak a műszaki és természettudományok területéről, sikeres fiatal magyar vállalkozókat, sportolókat és művészeket ismerhetnek meg. A szeptember 22-én, a Lánchídon és a Széchenyi téren tartandó rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón Navracsics Tibor hangsúlyozta, egy olyan fontos kezdeményezésről van szó, amely a fiatalok számára megmutatkozási és ismerkedési lehetőséget teremt.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, a rendezvényben, a tudományos ismeretterjesztő előadássorozatokban benne van minden, amilyennek a jövő Magyarországát szeretnénk látni. Fiatalos, innovatív, tehetséges, látványos, és sokak számára lenyűgöző – fűzte hozzá. A miniszterelnök-helyettes szerint a tudomány nemcsak unalmas előadások sokaságát jelenti, hanem az új felfedezéseket is. A legizgalmasabb dolog az, hogy mindig újabb részleteit ismerjük meg a világnak, és sohasem érünk a végére. Ezekkel az újabb részletekkel és ismeretekkel gazdagodva abban bízunk, és tudásunkat annak a szolgálatába állítjuk, hogy egy kicsit jobbá is tegyük a világot. De ennek mindig csak akkor van értelme, ha az új felfedezéseket és tudást mások számára vonzóan elő tudjuk adni, hogy követők is legyenek az újabb nemzedékekben – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: "amikor ezek az újabb nemzedékek megjelennek, akkor csodák-csodájára mindig azt látjuk, hogy kicsit tehetségesebbek, mint mi voltunk".

A miniszter aláhúzta, egy olyan fontos kezdeményezésről van szó, amely a fiatalok számára egyrészt megmutatkozási, másrészről pedig ismerkedési lehetőséget teremt. Megmutathatják magukat, és azokat a találmányokat, melyek az elmúlt időszakban bizonyították, hogy világszínvonalúak, és hazánkat is a világszínvonalban tartják a tudományos kutatások, innováció és a fejlesztések területén – tette hozzá. A ma gyermekei a jövő Magyarországa. Ha sikerül számukra olyan rendezvényeket tartanunk, olyan kezdeményezéseket, mozgalmakat elindítanunk, melyek kinyitják számukra a világot, bevonják őket a kutatásokba, fejlesztésekbe, akkor a jövő Magyarországa is kreatív, innovatív, magas színvonalú, világszínvonalú és minőségi lesz – fogalmazott Navracsics Tibor.

Bartók: Magyarország egyetlen erőforrása a fiatalok szürkeállománya

Bartók Marcell elmondta, a rendezvényen a látogatóknak, a széles közvéleménynek szeretnék bemutatni, hogy a tudományok igenis érdekesek. A főszervező hangsúlyozta, Magyarország egyetlen erőforrása a fiatalok szürkeállománya, nekünk nincs olajunk, más erőforrásunk. Ki kell nyitni a fiatalok szemét, és meg kell mutatni nekik, hogy ők azok, akik létre tudják hozni a versenyképes és erős Magyarországot. Bartók Marcell arról is beszélt, hogy az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkent a jelentkezők száma a műszaki és természettudományos szakokra, viszont az utolsó évben a kormány intézkedéseinek, és talán az ilyen rendezvények hatására most már a legnépszerűbbek között vannak ezek a szakok. Jó úton haladunk, de folytatni kell – fűzte hozzá.

Mészáros: Magyarország igen gazdag szellemi kincsekben

Mészáros György aláhúzta, a kutatás, a fejlesztés és az innováció rendkívül fontos Magyarország számára, a jövő letéteményesei, és ezek a területek nem létezhetnek fiatal magyar tudósok és tudós-jelöltek nélkül. A Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke beszámolt arról is, hogy a napokban országjáró körútra indultak, azért, hogy a közvetlenebb kapcsolatba kerüljenek a tudományos és fejlesztő műhelyekkel. Örömmel látom, hogy Magyarország igen gazdag szellemi kincsekben, tudásban, ötletekben és fejlesztés alatt álló projektekben – fogalmazott Mészáros György.

Horváth: A Masat-1 kellően érdekes és kézzelfogható

Horváth Gyula, a Masat-1 fejlesztőmérnöke is nagyon fontosnak tartja a fiatalok tudományos érdeklődésének a felkeltését. Aláhúzta, a Masat-1-et azért hozták létre, mert az kellően érdekes és kézzelfogható még egy hallgató számára is, és kellően „megcsiklandozza a fantáziáját”, hogy erre időt, energiát szánjon. Horváth Gyula szerint a kezdetekkor nem is gondolták, hogy a Masat-1 ilyen sikertörténetté válik. A műhold a világűrben körülbelül 8 kilométert tesz meg egy másodperc alatt, és rengeteg adatot szolgáltat a műegyetemi központba.

A rendezvény szeptember 22-én 10 órától a Lánchídon és a Széchenyi téren immáron második alkalommal kerül megrendezésre  Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes fővédnökségével és a Magyar Villamos Művek főtámogatásával. A rendezvény partnerei között jelen vannak a legtehetségesebb magyar fiatalok, a magyarországi kutatás-fejlesztésben élen járó vállalatok, a legjelentősebb magyar egyetemek, kutatóintézetek és civil szervezetek. A program célja a tudományos és kapcsolódó társterületekről számos tehetséges és sikeres fiatalt példaként bemutatni és a nagyközönség számára megmutatni, hogy kellő kitartással, szorgalommal, céltudatossággal már fiatal korban is komoly eredményeket lehet elérni, mely az országunk szellemi, gazdasági és kulturális versenyképességét is növelni tudja. Az esemény fontos célja a tudás-intenzív iparágak (különös tekintettel a K+F ágazatokra) és azok eredményeinek bemutatása, a felnövekvő generációk orientálása ezen területek felé.

A rendezvény látogatói számos magyar innovációval találkozhatnak, látványos és izgalmas ízelítőt kapnak a műszaki és természettudományok területéről, sikeres fiatal magyar vállalkozókat, sportolókat és művészeket ismerhetnek meg. Az MVM Jövő Hídján a környezettudatosság nevében meg rendezésre kerül az MVM Energ iafutam‚ ahol alternatív hajtású járművek versenyeznek egymással bemutatva a jövő fenntartható technológiai irányvonalait. A járművek nagy részét tehetséges fiatal hallgatók, mérnökök építették.

A programokról részletesen a www.jovohidja.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők szeptember 15-től.

(fidesz.hu)