Szombattól visszaáll az emelt szintű közvilágítás a fővárosban
2012. szeptember 13., 09:41
A Szeretem Budapestet Mozgalom által felajánlott elektronikai eszközöket és ötmillió forint értékű támogatást kap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a falfirkák és a vadplakátolás visszaszorítására; az ajándékozási szerződést csütörtökön egyhangúlag hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés. A Fővárosi Vízművekbe olvad a BKSZT Budapesti Szennyvíztisztítási Kft. a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki döntése értelmében. Szombattól ismét a korábbi, emelt szinten működik a közvilágítás Budapesten.

A Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. idén július 1-jétől alapszinten végzi a köz- és díszvilágítási szolgáltatást. Ez a korábbi 4150 óra helyett 3990 óra üzemidőt jelent. A közvilágítást azóta nem a megvilágítási szint alapján kapcsolták fel, hanem a közvilágítási naptár szerinti konkrét időpontokban. Ez azt jelenti, hogy 10 napos ciklusokra pontosan meghatározott időben kapcsolják be és ki a szolgáltatást.

Az emiatti eltérés átlagosan körülbelül napi 10-15 perc az emelt szintű szolgáltatáshoz képest, de a gyorsabban sötétedő időszakokban ez szélsőséges esetben összességében napi 50-60 percet is jelenthet, amit fokozhatott egy-egy viharos nap. A rendszer rugalmatlansága miatt azonban az is előfordult, hogy bizonyos napokon még világos volt, amikor bekapcsolt a közvilágítás.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes indoklása szerint a fenti problémák közlekedés- és közbiztonsági veszélyek forrásai lehetnek, ráadásul az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a megtakarítási lehetőségek nincsenek egyensúlyban a döntés társadalmi hasznosságával.

Beolvad a főváros szennyvíztisztítási cége a Fővárosi Vízművekbe

A határozatot 24 igen szavazattal, az MSZP nyolc tartózkodó voksa mellett fogadták el. Tarlós István főpolgármester és György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes közös indítványa szerint a főváros arra törekszik, hogy a víziközmű-szolgáltatási ágazati tevékenységeket ugyanazon szolgáltató lássa el. A fúzióra a Fővárosi Vízművek önkormányzati kézbe kerülése után azonnal megnyílt a lehetőség, s a beolvadással kialakítható egy kizárólag önkormányzati érdekeltségű víz- és szennyvízszolgáltató.

A megszavazott előterjesztés indoklása szerint a fúziót több jelentős érv is indokolta, például az, hogy regionális központként lehetőség nyílik hazai és külföldi projektekben való részvételre, pályázatokon való indulásra, ahol a víz- és szennyvízágazati referencia előny vagy feltétel.

A beolvadás támogatást jelent a Fővárosi Vízművek 12 milliárd forint összegű tagi hitelének refinanszírozásához, az ahhoz szükséges hitelképesség biztosításához, illetve az adósszolgálattal kapcsolatos kötelezettségekhez, s mintegy 20 százalékos forgalomnövekedést jelent a társaság működésében. A javaslat indoklásában megemlítették az is, hogy a beolvadás után hatékonyabb lesz a működés, éves szinten pedig 250 millió forintot meghaladó költségcsökkenést eredményez.

A főváros kötelezettséget vállalt arra is, hogy a Fővárosi Vízművek külföldi részvényeinek megvásárlásához szükséges hitel teljes futamideje alatt - legfeljebb 15 évig - kizárólag a társaságot bízza meg a víziközmű vagyonkezelésével, s a főváros területén kizárólag a Fővárosi Vízművek lehet a vízszolgáltató.

Támogatást kap a falfirkák visszaszorítására a BRFK

A Szeretem Budapestet Mozgalom 1,1 millió forint értékben számítógépes eszközöket (egyebek mellett fényképezőgépet és laptopot), továbbá ötmillió forintot ad a rendőrségnek, utóbbit a falfirkálók elfogásának költségeire. Tarlós István főpolgármester a rendőrség adataira hivatkozva jelezte, hogy a graffitiket néhány százan készítik, és közülük csak néhány tucatnyian tömegesen. Ha őket kézre kerítik, akár több száz rongálásért is felelősségre lehet vonni egy-egy rongálót.

Egész évben lehet díszpolgári címet adományozni

Egész évben lehetőség lesz díszpolgári címek adományozására, miután a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag határozott arról, hogy módosítják azt a rendeletet, amely június 19-ét jelölte meg az elismerések átadására. Korábban, a napirendi vitában Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy a közeljövőben díszpolgári címet adományoznának a Budapesthez valamilyen módon kötődő olimpiai és paralimpiai aranyérmeseknek, valamint posztumusz elismerést kap Kocsis Sándor labdarúgó.

Körzeti megbízotti irodák lesznek két hajléktalanszállón

Ingyenes használatra ad át irodákat a Fővárosi Önkormányzat a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK), amely két budapesti hajléktalanszállón alakít ki körzeti megbízotti irodát a lakókörnyezet, illetve az intézmények biztonságának fenntartása érdekében. A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki határozata értelmében az úgynevezett Fűtött utca programban részt vevő, IX. kerületi Aszódi utca 18-20., valamint a IV. kerületi Váci út 102. szám alatti épületben lesz önálló bejáratú előállító és regisztrációs helyiség.

Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy Budapest soha nem lesz képes az egész ország hajléktalan problémáját megoldani. Segíteni emberi kötelesség, de nem lehet az érintettek követeléseihez igazítani az egész város működését – vélte a városvezető, hozzátéve, hogy a hajléktalanoknak lehetnek alapigényeik, de legyen benne arányosság. A háromoldalú együttműködési és használati megállapodást a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen, az LMP 2 nem szavazatával, 7 MSZP-s tartózkodás mellett hagyta jóvá a testület, a dokumentum aláírására 90 napja van a feleknek.

(MTI - fidesz.hu)