ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A Budapesti Fidelitas Nemzetpolitikai Konferenciájának zárónyilatkozata

Létrehozva: 2012. szeptember 15., 19:54
nyomtat küld

Mi, a Kárpát-medencében élő magyar fiatalokat tömörítő ifjúsági szervezetek képviselői fontosnak tartjuk egy olyan fórum létrehozását, ahol lehetőség nyílik az eszmecserére a külhoni és anyaországi közösségeket érintő egyes kérdésekről, és fel tudjuk mérni egymás elvárásait. Felelősséget vállalva a jövő nemzedékeinek sorsáért, feladatunknak érezzük, hogy megfelelő választ találjunk az összmagyarságot érintő egyes kihívásokra, és előmozdítsuk a külhoni magyar közösségek megmaradását és fejlődését a XXI. században.

Lényegesnek tartjuk a magyar kultúrnemzet szempontjából is a térség népeinek békés egymás mellett élését, mely egy virágzó kelet-közép európai gazdasági térség létrejöttének a záloga lehet. Ennek érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy a régió országai betartsák és alkalmazzák a kisebbségek jogegyenlőségét és önazonosságtudatának megőrzését szolgáló nemzetközi és európai egyezményeket: az ENSZ keretében elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát és a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, az Európai Unió Alapvető Jogok Chartáját, az Emberi Jogok Európai Egyezményét valamint az Európa Tanács keretében elfogadott Regionális vagy kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját.

A határon túl élő magyar polgárokat és közösségeiket megillető jogok közül kiemelten fontos az anyanyelvhasználat joga, melynek eszköze lehet az etnikailag sokszínű területeken a kétnyelvű közigazgatás megteremtése és az anyanyelvű oktatás biztosítása. A jogegyenlőség ugyanis megköveteli, hogy nemzeti hovatartozástól függetlenül minden ember egyenlő mértékben tudja gyakorolni állampolgári jogait.

Központi fontosságú, hogy a felsőoktatáson és a szakképzésen keresztül biztosítva legyen, hogy a külhoni magyar fiatalok érvényesülni tudjanak a munka világában és boldogulni tudjanak szülőföldjükön. Ez Magyarország mindenkori vezetésének is alkotmányos kötelezettsége.
Érdeklődéssel szeretnénk kísérni a Kárpát-medence valamennyi országában élő magyarság mindennapi életét, és az őket ért jogsértésekre egy online riadólánc életre hívásával szeretnénk felhívni a világ figyelmét. Békés demonstrációk segítségével, a nyilvánosság minden eszközének felhasználásával szeretnénk elejét venni a magyarokat nemzeti hovatartozásuk miatt érő egyes atrocitásoknak.

Reményeink szerint a minél közelebbi jövőben megvalósul a Schengeni Egyezmény által lefektetett határok nélküli Európa álma. Rendkívül lényeges, hogy felhívjuk az Unió döntéshozóinak figyelmét, hogy az ő feladatuk is biztosítani az európai állampolgárok sérelmektől mentes jogegyenlőségét, szabad nyelvhasználatát és ezt el kell várni az Európai Unió tagállamaitól és az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országoktól is.

Budapest, 2012. szeptember 15.

Aláíró szervezetek:

Budapesti Fidelitas
Fidelitas
Magyar Ifjúsági Tanács
Magyar Ifjúsági Értekezlet
Via Nova Ics
Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar Ifjúsági Közösség
Vajdasági Magyar Diákszövetség
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági Szervezete
Burgenlandi Magyar Népfőiskola
Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Tagozat
Rákóczi Szövetség
Horvátországi Magyar Ifjúsági Közösség
Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések