Székely János atya átveszi az Európai Polgári Díjat
2012. szeptember 21., 14:23
Szombaton az Esztergomban szervezett Roma Ifjúsági Találkozó programjának keretében veszi át Székely János atya az Európai Parlament által odaítélt Európai Polgári Díjat. Az Európai Polgári Díjra Gál Kinga fideszes EP-képviselő Székely János atyát több évtizedes romapasztorációs tevékenysége alapján jelölte.

Székely János püspök atyát embersége, jó pásztori tevékenysége és két évtizedes romapasztorációs munkássága során elért eredményei alapján találta méltónak a néppárti Gál Kinga az Európai Polgári Díjra való felterjesztésre. "Tevékenysége európai, határokat átívelő figyelmet érdemel, hiszen a békés egymás mellett élés érdekében kifejtett munkássága minden tagországban példaként szolgálhat, mind az egyházi, mind pedig a világi közösségek számára" - mutatott rá Gál Kinga. A díj átadására, a romapasztoráció tevékenységhez kapcsolódóan, a szombaton Esztergomban szervezett Roma Ifjúsági Találkozó keretében kerül sor.

Az Európai Polgári Díjat azért hozták létre, hogy a kitüntetettek európai értékeket szolgáló példaértékű tevékenységét és annak jó hírét európai szinten elismerjék. Ezzel is lehetőséget teremtve arra, hogy a tagországok tanuljanak egymástól, a jó példák pedig kontinensszerte terjedjenek. A komoly elismerést jelentő díj harmadízben történő odaítéléséről a nyár folyamán hozott döntést az Európai Parlament mindenkori elnöke által vezetett bizottság. A huszonhét tagországból beérkező számos jelölt közül a bizottság több mint harminc személyt talált méltónak arra, hogy megkapja a címet és ezzel növelje az európai példamutató személyek sorát. 2011-ben Gál Kinga javaslatára Böjte Csaba ferences szerzetes került a díjazottak körébe.

(fidesz.hu)