ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Sikeres és átlátható a földhaszonbérleti rendszer

A földhaszonbérleti rendszer sikeres és átlátható, kizárja a spekuláció lehetőségét. Eddig egyetlen kormány nem hirdetett meg ilyen nagy területre haszonbérleti pályázatot. Az 1008 eddig megkötött haszonbérleti szerződésből 429 esetben családi gazdaság nyert területet, 249 esetben pedig őstermelő jutott földhöz. Ez a pályázatok mintegy 70 százaléka.
Létrehozva: 2012. szeptember 21., 15:45
nyomtat küld

A kormány és a vidékfejlesztési tárca elsődleges célja, hogy a haszonbérleti pályázatokkal a kis- és közepes családi vállalkozásokat, az állattartó gazdaságokat juttassa földterületekhez. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) első körben 30 ezer hektár földterület haszonbérletét hirdette meg és ebből már 18600 hektárra kötött szerződést. Az NFA folyamatosan hirdeti meg a pályázatokat, az év végéig még további mintegy 35 ezer hektárra.

A helyben lakás szabályának minden pályázó megfelelt. A feltételek között nem a településen lakás, hanem annak közigazgatási határától számított 20 kilométeres távolság a mérvadó. Az 1200 hektár összeszámítási szabálynak szintén minden nyertes pályázó eleget tett. A jelenlegi pályázati feltételek egyértelműen a gazdák termőföldhöz jutását támogatják a legfeljebb 1200 hektár összeszámított területkorlátig.

Az állami föld hasznosítása során az NFA törvényi kötelezettségének eleget téve a birtokok gazdaságos hasznosítását tartja szem előtt. Az NFA nem nyomozó hatóság, így a haszonbérleti pályázatok bírálatánál nem vizsgálja és nem is vizsgálhatja a pályázó pártállását, rokoni és ismeretségi kapcsolatait. A pályázatokon egységes feltételekkel bárki indulhat, az elbírálás pedig kizárólag szakmai szabályok szerint történik.

Az NFA munkatársai az elmúlt egy évben majdnem tíz év munkáját végezték el a pályázatok megfelelő kezeléséért. Az NFA eddig minden vizsgálatban maradéktalanul együttműködött a hatóságokkal. Egyetlen esetben sem született elmarasztaló eredmény. A pályázati feltételeken nem változtatott a kormányzat, tehát azt megfelelőnek találta. Az NFA a jövőben is a kabinet szándéka szerint és a törvények értelmében jár el. A Nemzeti Vidékstratégiával összhangban folytatjuk a gazdák földhöz juttatását. Az NFA honlapján már olvashatók a legújabb pályázati kiírások.

(Kiadó: Vidékfejlesztési Minisztérium)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések