ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Latorcai Csaba találkozott a Határon Túli Románok Hivatalának vezetőjével

Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára találkozott Natalia Elena Intotero államtitkár asszonnyal, a Határon Túli Románok Hivatalának vezetőjével Gyulán. A megbeszélésen részt vett Kreszta Traján, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke és a budapesti román nagykövet, Alexandru Victor Micula.
Létrehozva: 2012. szeptember 22., 10:31
nyomtat küld

 A találkozón a felek áttekintették a magyarországi román közösséget meghatározó főbb eseményeket, ennek keretében eszmét cseréltek a Bihar Román Nemzetiségi Kéttannyelvű Általános Iskola és Óvoda intézmény átadásával kapcsolatos előzményekről és intézkedésekről.
    
A helyettes államtitkár biztosította a résztvevőket arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága számára is az egyik legfontosabb cél hazánk nemzetiségei életének segítése megmaradásuk, gyarapodásuk és jövőjük érdekében, hangsúlyozta: a Kormány nem hagyja, hogy a két tannyelvű oktatás megszűnjön Körösszakálon.
    
A román nemzetiségi intézmény tarthatatlan helyzetéről 2011. év közepén értesült az Államtitkárság, amikor Körösszakál község polgármestere sürgős segítséget kért a bedői és a körösnagyharsányi önkormányzattal közoktatási intézményfenntartói társulásban 2007. szeptember 1-től közösen működtetett oktatási, nevelési intézményük helyzetének rendezéséhez.
    
Mivel az intézmények működése a hazai román közösség életében nemzetiségpolitikai szempontból is fontos cél, az Államtitkárság egyeztetést kezdeményezett a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatával az oktatási intézmények átvételéről.  Az új nemzetiségi törvény lehetőséget ad az országos önkormányzatnak, hogy tanév közben is átvegyen oktatási intézményt.
    
Az MROÖ kezdeményezésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára hozzájárult, hogy a Bihar Román Nemzetiségi Általános Iskola (Körösszakál), a Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda (Kétegyháza) és az Eleki Román Általános Iskola (Elek) fenntartását a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata átvegye.
    
A tárgyi intézményátvétel valamennyi törvényi feltétele megvalósult, azonban az intézmény tényleges átvételére mind a mai napig nem került sor, az önkormányzatok összesen 76,5 millió forintos hiányuk megtérítésére vonatkozó igényt a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata nem tudja kezelni.
    
Államtitkár asszony, Natalia Elena Intotero befejezésként örömmel állapította meg, hogy az elmúlt években a magyarországi román közösség lehetőségei nagymértékben bővültek, valamint kifejezésre juttatta, hogy ez a szándék tükröződik a mai magyar Kormány célkitűzéseiben is.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések