FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
Autómentes Nappal zárult az Európai Mobilitási Hét
Minden eddiginél több, 109 hazai település csatlakozott az idei Európai Mobilitási Héthez, amellyel Magyarország a harmadik legaktívabb ország volt Spanyolország és Ausztria után. A szeptember 16-22. között megrendezett egy hetes kampány során a fővárosban és országszerte a környezettudatos és biztonságos közlekedést népszerűsítő programokat szerveztek, amellyel a gépkocsin kívüli egyéb, környezetbarát közlekedési formák használatára hívták fel a lakosság figyelmét.
Létrehozva: 2012. szeptember 24., 16:27

Az Európai Mobilitási Héten idén is 38 országban szerveztek tömegeket megmozgató eseményeket a programsorozat mottója, a "Mozdulj a jó irányba!" jelmondat szellemében. Magyarországon minden korábbinál több helyen buzdítják kisebb-nagyobb rendezvények közönségüket arra, hogy a környezetkímélő közlekedési módok: a közösségi közlekedés, a kerékpározás vagy a gyaloglás mellett döntsenek. Számos önkormányzat a kampányban való részvétellel a fenntartható közlekedést szolgáló hosszú távú intézkedések bevezetésére is vállalkozik.

Szeptember 20-án rendezték meg a "Mozdulj a jó irányba" rajz-, fotó- és családi kreatív pályázat díjátadó ünnepségét Budapesten, a Közlekedési Múzeumban. A pályázatra beérkezett közel 1000 alkotás készítői közül közel nyolcvanan vehettek át kerékpárokat, bukósisakokat, rollereket, e-bookot, multimédiás lejátszókat és okleveleket. A legeredményesebb pályázatok – és így a nyerteseik is – Szolnokról, Debrecenből, Nyíracsádról, Berettyóújfaluról, Mohácsról valamint a vajdasági Szabadkáról és Hajdújárásról érkeztek. A kampány záróeseménye a szeptember 22-ei Autómentes Nap volt. A forgalom elől elzárt Andrássy úton a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is saját pavilonnal jelent meg, ahol színes programokkal várták a közönséget. Az érdeklődők többek között elsősegély-oktatáson vehettek részt, KRESZ-tesztet tölthettek ki, kipróbálhatták a borulás- és biztonságiöv-szimulátort, ÖKO-kézműves foglalkozásokat látogathattak és több koncertet is meghallgathattak. Az Autómentes Napon a MÁV-START Zrt. teljes szolgáltatási területén és a GYSEV Zrt. magyarországi vonalhálózatán forgalmi engedélyük bemutatása mellett díjmentesen utazhattak az autósok. Az Európai Mobilitási Hét teljes ideje alatt a két vasúttársaság vonatain ingyen szállíthatták kerékpárjukat az érvényes belföldi menetjeggyel rendelkező utasok.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a program nemzeti koordinátoraként ezúttal is arra törekedett, hogy mind többekhez jusson el az eseménysorozat üzenete: érdemes és helyes a környezetkímélő közlekedési módok, a közösségi közlekedés, a kerékpározás vagy akár a gyaloglás mellett dönteniük. A szaktárca szakmai kommunikációval, promóciós anyagokkal támogatta az önkormányzatok munkáját.