Az EP szakbizottsága elfogadta Gyürk András közbeszerzési véleménytervezetét
2012. szeptember 25., 09:23
Az Európai Parlament (EP) ipari, kutatási és energiaügyi bizottsága hétfőn nagy többséggel elfogadta Gyürk András néppárti EP-képviselő közbeszerzéssel kapcsolatos véleménytervezetét.

A Fidesz európai parlamenti delegációvezetője konkrét lépéseket fogalmaz meg a közbeszerzési szabályok egyszerűsítése, a kis- és közepes vállalkozások részvételi arányának javítása és a közbeszerzési kultúra fejlesztése érdekében.

Az uniós tagállamok közintézményei a GDP 18 százalékának megfelelő összeget költenek el közbeszerzések révén, ezért a beszerzési piac hatékonyságának javítása és a szabályozás korszerűsítése kulcsfontosságú az európai versenyképesség szempontjából - hangsúlyozta közleményében Gyürk András. Megítélése szerint az uniós irányelvek nemzeti jogba való átültetése a közbeszerzést gyakran bonyolultabbá és bürokratikusabbá tette, ezért az irányelv felülvizsgálata során az elsődleges cél az adminisztráció egyszerűsítése, az eljárások harmonizációja és a közbeszerzésben való részvétellel járó költségek csökkentése.

A közpénzek hatékonyabb felhasználása szempontjából fontosnak tartja a magyar EP-képviselő, hogy az ajánlatkérők a pályázatok értékelése során ne csak a beszerzési ár alapján, hanem a minőség és a termék életciklusa alatt felmerülő költségek figyelembevételével döntsenek. Szerinte ugyanis az ajánlatkérők túl gyakran a legolcsóbb, nem pedig a legjobb ajánlatot választják.

A kis- és középvállalkozások pályázatokon való részvételének javítása érdekében a delegációvezető a jogorvoslati eljárási illetékek és a pénzügyi garanciák csökkentését, illetve az elektronikus közbeszerzési portálok szélesebb körű alkalmazását javasolja. A néppárti politikus szerint a közbeszerzési kultúra fejlesztése érdekében nemcsak a közbeszerzési eljárásokra, hanem a szerződés kivitelezésének ellenőrzésére is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A javaslat szerint az ajánlatkérőnek lehetőséget kell kapnia arra, hogy szankciókkal élhessen a korábban szerződésszegést elkövető pályázókkal szemben. A közbeszerzési irányelv felülvizsgálatáról szóló végső szavazás az Európai Parlament decemberi strasbourgi plenáris ülésén várható.

(MTI-fidesz.hu)