"Az evés, és a művészet ugyanabból a szenvedélyből táplálkozik"
2012. szeptember 30., 11:27
Az evés, és a művészet ugyanabból a szenvedélyből táplálkozik, mindkettő forrása az ízlés - mondta Lévai Anikó szombaton az egri Kepes Intézetben az "A la cart, gasztronómia a magyar művészetben" című kiállítást megnyitó beszédében.

A Magyarországon mindezidáig egyedülálló tárlat azt bizonyítja, hogy a magyar művészet fogyasztható - mondta Orbán Viktor miniszterelnök felesége, akit mint a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnökét kérték fel a rendezők a tárlat megnyitására.

Lévai Anikó felidézte, hogy Szolnokon, az ottani művésztelep szomszédságában nőtt fel és gyermekkorának meghatározó élménye volt, amikor áhítattal nézte az ott alkotók munkáját. Úgy vélekedett, hogy a festők mindig is szerettek enni és különös viszonyban álltak a gasztronómiával, illetve a kortárs művészek is szeretik a hasukat. Tudnak örülni az életnek és ezt az örömöt a művészeten keresztül átadják másoknak is - fűzte hozzá.

Ugyanakkor a Magyar Konyhánál szintén misszióként fogják fel, hogy jó minőségű fotók segítségével mutassák be az olvasóközönségnek az igazán jó ételeket - mondta végül Lévai Anikó.

A tárlaton 102 művész több mint 200 munkája, döntő többségében festménye látható. A műtárgyak közgyűjteményekből, illetve magángyűjtők kollekcióiból származnak. A közönség neves művészek, a többi között Aba-Novák Vilmos, Barcsay Jenő, Bernáth Aurél, Czóbel Béla, Derkovits Gyula, Ferenczy Béni, Iványi Grünwald Béla, Kassák Lajos, Rippl-Rónai József és Szinyei Merse Pál alkotásait tekintheti meg. A kiállítás december közepéig látható.

(MTI-fidesz.hu)